Волейболният шампионат - по-слаб и по-интересен

снимка: fivb.org

С десет отбора стартира от днес волейболното първенство в първата ни група при мъжете – Суперлигата Бачково – изворна вода.  В сравнение с изминалия шампионат форматът е променен, като участниците са редуцирани и два клуба по-малко ще стартират в първенството.

Целта на промяната, предприета от НВЛ е оптимизацията на първенството, като броят от десет отбора е най-приеманата цифра от всички клубове в България.

В сравнение с изминалия сезон нивото на тазгодишния шампионат няма да е по-високо, тъй като всички млади и талантливи състезатели търсят реализация в чужбина. Затова пък интригата, породена от равностойността в новото първенство ще е доста по-голяма и ще го направи много по-интересно и непредсказуемо в сравнение с предишното.

Два отбора КВК Габрово (Габрово) и Левски Бол (София) вече няма да са такива фактори, както през изминалата година. Липсата на финансови средства доведоха до негативни обстоятелства и принудиха двата клуба – вицешампион и носител на Купата на България за 2014 година сега да играят само юноши. Радостното е, че все пак с общи усилия Габрово и Левски не се предадоха и не отказаха от надпреварата, като продължават да се борят с наличните средства и кадри.

Разпадането на опитните състави на двата клуба обаче освободи много играчи, които започнаха да се оглеждат за нови отбори. В това време други клубове обезпечиха годината, като се възползваха от ситуацията и ги привлякоха  в своите редици. Така се получи преразпределение на състезателите в конкурентите и подсилване на техните редици. Най-облагодетелстван от ситуацията се оказа Монтана (Монтана), който привлече цели шест волейболисти от Левски Бол, спечелили Купата на България 2014 и един волейболист от вицешампиона Габрово.

Няколко клуба направиха добра селекция за новия сезон като заявиха амбиции за призово класиране. Така, наред с шампионът Марек Юнон-Ивкони (Дупница), който запази отбора си и традиционно вече ще се бори за титлата, амбиции за медали имат още Добруджа 07 (Добрич), Пирин (Разлог), Монтана (Монтана) и Нефтохимик 2010 (Бургас), които обновиха съставите си и направиха интересни трансфери.  

Тук не бива да забравяме и винаги стремящият се към върха ЦСКА (София), който има млад и амбициозен състав, воден от двама много опитни волейболисти и бивши национали - Ивайло Стефанов и Христо Цветанов. Също така изненади се очакват и от непредсказуемият Арда (Кърджали), който също се подсили с шест нови попълнения, а селекцията го прави един от най-високите отбори в Суперлигата.  

Новак през този сезон е Миньор (Перник) който до последно пък не знаеше ще успее ли да намери средства да участва. Все пак перничани направиха нужното, а естествено клубът ще търси запазване на позициите си в първата ни група.

На практика за новия сезон се получава ситуация на отбори с изравнени  възможности, което пък ще доведе до оспорвани битки и мачове с непредсказуем край. Това води до много по-интересно първенство от предишния сезон, като специалистите вече го пътвърдиха, а а феневоте очакват с нетърпени първите битки.

Материал на bgvolleyball.com