Първа световна титла при жените за САЩ

снимка: fivb.org

Националният отбор на САЩ спечели за пъри път в историята си световната титла по волейбол за жени, след като се наложи с 3:1 (27:25, 25:20, 16:25, 26:24) над Китай във финалния мач на турнира. До момента американките имаха две втори и две трети места, но победата в Милано им донесе първа титла от световни първенства.

Първото техническо прекъсване дойде при равенство, а двата отбора продължиха да играят равностойно и стигнаха до 11:11. Тин Чжу обаче играеше поредния си силен мач за Китай и изведе своите съотборнички до преднина от две точки, но американките спечелиха пет от следващите шест сервиса и поведоха с 21:19 в края на първия гейм.

В крайна сметка двата тима стигнаха до допълнителни точки, а волейболистките от САЩ спечелиха гейма с 27:25 Американките започнаха далеч по-добре втория гейм и поведоха с 12:10 в средата, след като Алиша Глас прехвърли елегантно китайката блокада. Това даде начало на силна серия за САЩ и отборът стигна до пет разигравания за първата част, първото от които беше пропиляно след добра атака за китайките, завършена от Цзюнцзин Ян.

Никол Фоусет обаче свърши работата за САЩ в самия край на гейма и олимпийските вицешампионки поведоха с 2:0. Капитанът на китайките Жоци Хуей даде аванс на своя тим при първото техническо прекъсване на третия гейм, а доминацията на азиатките доведе до 15:9. Ким Хил върна американките в играта с последната от общо четири поредни точки, но волейболистките от Китай не допуснаха пълен обрат и се възползваха още от първото от общо осем разигравания за гейма.

Четвъртата част започна равностойно, но силна серия на американките им даде аванс при 14:10 и това принуди Лан Пин да поиска таймаут, за да спре устремения към титлата отбор на САЩ. Това не помогна особено много на китайките и Никол Фоусет и Фолуке Акинрадево завършиха успешно последвалите две атаки за американките.

Капитанът Криста Дийтцен доближи САЩ на шест точки от трофея, но китайките не се предадоха и изравниха до 19:19, а серията им набъбна до четири поредни точки и те вече водеха в резултата в четвъртия гейм.

Нов обрат обаче доведе до допълнителни разигравания, в които американките се възползваха от втория мач-бол и спечелиха световната титла. В мача за третото място, игран по-рано вчера, олимпийските шампионки от Бразилия се наложиха с 3:2 (25:15, 25:13, 22:25, 22:25, 15:7) над домакините от Италия и спечелиха бронзовите медали, посочва БТА.