Световно първенство по волейбол 1949: Бронз за България на първия Мондиал

снимка: poland2014.fivb.org

Волейболът е създаден като спорт в далечната 1895-та година в САЩ от американския учител Уилям Морган, като първоначално играта се е казвала „Минтонет“.

Една година по-късно спортът получава сегашното си име волейбол. След цели пет десетилетия се създава Световната волейболна федерация (ФИВБ).

14 представители на различни федерации се срещат в Париж и формират ФИВБ, а първият президент е Пил Либо от Франция.

През 1947 се създава Световната федерация, която решава да организира първото световно първенство две години по-късно, а домакин ще бъде Чехословакия.

Първото Световно първенство по волейбол е за мъже , като шампионата за жени е три години по-късно.

Това е първия и единствен път, когато мъжкия световен шампионат се разделя от женския. В следващите години шампионатите за мъже и жени се в една и съща година.

Началото:

10 отбора се включват в надпреварата в Прага. На практика това може да се води и Европейски шампионат защото участват единствено отбори от Европа. Там естествено е и България, която е една от първите държави с федерация и организиран волейбол.

Софийската футболна лига преди Втората световна война е задължавала клубовете да имат отбори по волейбол и баскетбол.

Мачовете на първото световно по волейбол се играят на стадион и на тенис корт. Това са първите стъпки на спорта, който става все по-популярен и набира много фенове и ентусиасти.

На първото световно първенство се изиграват 30 двубоя като отборите от Източна Европа доминират над своите съперници. Десетте отбора са разделени в три групи. След това най-добрите два отбора от всяка група формират група от 6 отбора, която е финална и определя шампиона.

СССР печели златния медал като местната федерация се присъединява към Световната централа само година по-рано. На второ място остава отбора на домакините от Чехословакия. Бронзовия медал е за България като това е едно от най-добрите ни представяния на Световно първенство по волейбол.

След България остават отборите на Полша и Румъния. Франция заема последното място в шестицата и става най-добре класиралия се отбор от Западна Европа. В пълното класиране зад „петлите“ се нареждат отборите на Унгария, Италия, Белгия и Холандия.

СССР показва страхотна и модерна игра чрез своите звезди Сергей Нефредов, Михаил Пименов, Константин Рева, Владимир Савин, Владимир Шагин, Павел Воронин и Алексей Якушев.

Руската доминация е пълна като шампионите губят само два сета по пътя към първата си световна титла (срещу Румъния и Чехословакия)

Определено голямото дерби в този шампионат е между Чехословакия и СССР, като домакините губят в този мач, но в останалите записват само победи и губят само един сет.

СССР започват своята световна волейболна доминация като руснаците ще спечелят и следващите пет световни шампионата. Най-големият победител обаче е волейболът, който спечелва голяма популярност и все повече федерации искат да стана членки на ФИВБ и да участват на Световни първенства.

Вижте пълна програма на Световно по волейбол 2014.