Григор Димитров отпадна в първия кръг на турнира в Мемфис

снимка: Guliver/Getty Images

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби в първия кръг на турнира в Мемфис с награден фонд 1 115 000 долара.

 

Българинът отстъпи на 41-ия в света Доналд Йънг (САЩ) с 1-2 сета 6:7 (4), 6:4, 6:7 (6). Двубоят предложи истинска битка като само по-голямата концентрация на Йънг в тайбрека в първия и третия сет му помогна да стигне до победата.

 

По подобие на загубата си от Сан Хосе преди седмица Гришо отново отстъпи в тайбрека. Димитров дори спаси два мачбола в третия сет, но при третия Йънг успя да спечели мача. До този мач двамата се бяха срещали два пъти и имаха по една победа. Следващото участие на Григор ще бъде на турнира в в Индиън Уелс следващия месец, като ще стартира от основната схема.

 

Иначе американецът започна по-добре срещата и направи пробив на нула в първия гейм. Постепенно Гришо се съвзе и наказа двойна грешка на Йънг за 2:2. След това бе ред на Гришо да поведе след пробив, но Йънг успя веднага да върне пробива за 4:4. До края на сета Григор имаше един труден гейм, който трябваше да обръща от 0:30, но тогава заработи сервиса му по перфектен начин. Така се стигна до тайбрека, в който Григор спечели първата точка, но неговия опонент успя да обърне резултата и да направи мини пробив, който се оказа достатъчен за 7-4.

 

В началото на втората част Гришо показа много агресивен стил на игра със силни сервиси и това му донесе успех след като поведе с 3:0 гейма. Йънг успя да върне един пробив, но нямаше сили за повече, а и българина бе повече от убедителен за 6:4.

 

Така се стигна до решаващия трети сет, който започна много равностойно. При 2:1 за американеца се стигна и до много силен гейм. Там Йънг бе много настоятелен и пропусна цели шест възможности за пробив, но в крайна сметка със седмата спечели подаването на Григор и поведе с 3:1. Българинът обаче изобщо не се беше предал и при 3:5 съумя да направи пробив след което спечели подаването си на нула и изравни резултата за 5:5.

 

Така се стигна до изключително важния тайбрек в третия сет, който щеше да определи победителят в двубоя. Двамата тенисисти си разменяха точки, но допускаха много брак в действията си. Йънг успя да поведе с 6:4 и да се добере до два мачбола. Григор показа сили и изравни резултата. След това американецът поведе със 7:6 и успя да спечели третия си мачбол, с което взе победата и в мача.