Григор Димитров отпадна в Сан Хосе след тежка битка с 35-ия в света

снимка: БТА

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби в много оспорван мач от 35-ия в света Кевин Андерсън (ЮАР) след 6:2, 6:7 (5), 6:7 (3)

 

Българинът започна страхотно срещу двуметровия гигант на турнира в Сан Хосе с награден фонд 530 000 долара.

 

Гришо спечели първият сет категорично, но след това двамата тенисисти показаха страхотни сервиси и следващите два сета се решиха в тайбрек, като нито един от двамата не допусна пробив.

 

В заключителната част обаче Андерсън показа по-здрави нерви и успя да изтръгне победата много трудно.

 

Това бе трети двубой между двамата като досега имаха по една победа. Във втория кръг Кевин Андерсън ще се изправи срещу победителя от двубоя Матю Ебдън (Австралия) - Дуди Села (Израел).

 

Все пак този турнир ще влезе в историята след като за първи път двама българи участват в основната схема на турнир от ATP. Тази нощ втората ракета на България Димитър Кутровски премина квалификациите в Сан Хосе и ще излезе в първия кръг срещу Денис Лайола (Аржентина).

 

Григор започна много силно двубоя и още в първия гейм достигна до три точки за пробив. Българинът спечели третата със страхотен уинър от бекхенд. Гришо затвърди доминацията си в началото на мача като спечели първото си подаване на нула.

 

Постепенно южноафриканецът се съвзе и успя да спечели два гейма, като при втория трябваше да отразява нови точки за пробив на Григор.

 

Българинът обаче продължаваше да бъде безупречен на сервис и поведе с 4:2 гейма. Андерсън направи две непредизвикани грешки и това даде на Григор втори пробив. След това българина сервира за спечелването на първия сет. Андерсън сбърка и Григор да поведе.

 

Вторият сет започна много силно и за двамата тенисисти. Те печелеха лесно подаванията си заради мощния сервис, който демонстрираха.

 

Първите по-сериозни атаки на сервис гейма бяха при 4:3, но Гришо удържа заради мощен сервис в точния момент и грешка на Андерсън, който заби топката в мрежата и 4:4

 

Сервисът на Андерсън отново не изневери той поведе с 5:4. След това дойде и най-трудния сервис гейм на Григор Димитров, който трябваше да остане в сета. Българинът имаше много трудни моменти, но успя да спечели гейма и да изравни за 5:5. Последва много силен гейм за Андерсън и той поведе с 6:5. Гришо отговори с гейм на нула и така се стигна до тайбрек.

 

Двамата тенисисти продължиха с добрата си игра на сервис в тайбрека. Българинът обаче направи двойна грешка и Андерсън поведе с 4:2 точки. Последва непредизвикана грешка на Гришо и топка в мрежата за 5:3.

 

Сервисът на Андерсън бе безгрешен в тези минути и той поведе с 6:3 и получи три сетбола. Гришо отрази първите два с мощния си сервис, но с мощен ас Андерсън изравни резултата в мача.

 

Третият сет започна много силно за Гришо, който поведе със сервис на нула и след това стигна до три точки за пробив във втория гейм. Южноафриканецът обаче се съсредоточи и успя да спаси своя сервис гейм и изравни за 1:1.

 

Отново последваха много силни сервиси на двамата тенисисти, които губеха най-много по една две точки в подаванията си. Така се стигна до 6:6 и мачът щеше да се реши в тайбрек.

 

Григор започна много добре със силен ас. След това обаче направи непредизвикана грешка и изпрати топката в аут за 1:1.

 

Андерсън отвърна с мощен сервис, Гришо пък спечели много важно разиграване за 2:2. Отново последва топка в аут на Гришо и Андерсън поведе с 3:2. Същият сценарий последва в следващите две точки. Мощен сервис на южноафриканеца и топка в аут на Гришо за 5:2. Това успокои много Андерсън, и след топка в мрежата на Димитров отпадна от надпреварата.