Станка Златева е Спортист на България за 2011!

галерия:

снимка: SPORTA.BG

Световната шампионка по борба Станка Златева бе отличена за трети път като Спортист на годината на България. След като вече спечели приза през 2007 и 2010, непобедимата атлетка от Крушаре се справи с конкуренцията и през тази година. На втора позиция се нареди световният шампион по плуване Петър Стойчев, а призовата тройка допълни друг представител на родната борба - Елис Гури.

 

За треньор на годината отново бе определен миналогодишният победител Симеон Щерев, който продължава да "отглежда" световни шампиони в борбата, докато втора остана Илиaна Раева, която през 2011, заедно със своите златни момичета, достигна нови върхове в българската художествена гимнастика. Трети се нареди наставникът на Петър Стойчев Красимир Туманов.

 

За отбор на годината съвсем очаквано бе избран ансамбълът ни по художествена гимнастика, който съживи спомените ни за "златните момичета на България". В състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христиана Тодорова и Катрин Велкова, възпитаничките на Илиaна Раева спечелиха световната титла в съчетанието с три ленти и два обръча на планетарния шампионат в Монпелие.

 

"Надявам се, че през следващата година отново ще си свърша работата, а вие ще ме посрещнете по същия начин", заяви Спортист на България за 2011 Станка Златева, отправяйки поглед към Олимпиадата в Лондон.


КРАЙНО КЛАСИРАНЕ В АНКЕТАТА ЗА СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2011:

 

1. СТАНКА ЗЛАТЕВА (борба) - 1246 точки

През тази година Станка Златева защити световната си титла по борба в категория до 72 килограма, изкачвайки се за пети път на световния връх на шампионата в Истанбул. На финала българката се справи със силната рускиня Екатерина Букина, а 2012 се очертава най-важната година в живота на нашето момиче. В Лондон Станка Златева ще търси своята първа олимпийска титла, след като златото вече й убегна веднъж на Игрите в Пекин.

 

2. Петър Стойчев (плуване) - 1093 точки

През това лято Петър Стойчев спечели световната титла в дисциплината 25 километра в открити води на шампионата, който се проведе в Шанхай. Постижението на Стойчев е историческо, тъй като това е първа световна титла в историята на българското плуване.

 

3. Елис Гури (борба) - 1051 точки

Роден в Шкодер, Албания, през тази година Елис Гури спечели за България световната титла по класическа борба в категория до 96 килограма. Преди няколко дни Гури бе избран и за №1 в родната борба за 2011, изпреварвайки Станка Златева.

 

4. Кубрат Пулев (бокс) - 1018 точки

Кубрат Пулев пренаписа историята на българския професионален бокс, печелейки Интерконтиненталната титла в тежка категория на Международната боксова федерация. Софиянецът стори това след победа по точки над американеца Травис Уолкър, като по този начин и остана непобеден на професионалния ринг с актив от 14 победи след 14 мача.

 

5. Ивет Лалова (лека атлетика) - 731 точки

През тази година Ивет се представи отлично на Световното първенство по лека атлетика в Даегу, където успя да постигне и най-голямата си цел - класиране за финала на 100 метра. Българката се нареди сред най-бързите жени на планетата, оставайки 7-ма в крайното класиране.

 

6. Цветана Пиронкова (тенис) - 449 точки

През тази година най-добрата ни тенисистка доказа, че достигнатият от нея ½-финал на "Уимбълдън" през лятото на 2010 не е бил случайност. Цвети повтори феноменалното си представяне от Лондон, този път достигайки до ¼-финалите на най-престижната тенис надпревара в света. По пътя си красивата пловдивчанка се справи с имена от калибъра на Вера Звонарьова и Винъс Уилямс, като в битка за място на ½-финалите загуби от бъдещата шампионка Петра Квитова.

 

7. Константин Паскалев (културизъм) - 401 точки

Единственият българин, който може да се нарече абсолютен световен шампион по културизъм. Освен планетарната, Паскалев завоюва и европейската титла за 2011. С изумителната си форма и невероятни постижения, Константин Паскалев - Тути получи и личен комплимент от иконата Арнолд Шварценегер. Първи представител на този спорт, който пробива в десетката на Спортист на годината.

 

8. Силвия Митева (художествена гимнастика) - 394 точки

Чаровната Силвия Митева дари България с два бронзови медала от Световното първенство по художествена гимнастика в Монпелие, като завюва и пет сребърни отличия в турнира от Световната купа в столичната зала "Арена Армеец". Най-добрата ни гимнастичка записа чудесна година за кариерата си, което и заслужено й отреди място сред десетте най-добри спортисти на България.

 

9. Ваня Стамболова (лека атлетика) - 387 точки

През 2010 Ваня стана европейски вицешампион на 400 метра с препятствия, което й осигури и престижното 3-то място в класацията за миналата година. На тазгодишното Световно първенство по лека атлетика в Даегу, Стамболова се класира за своя първи финал на 400 метра с препятствия на планетарен шампионат, където остана 6-та.

 

10. Владимир Зографски (ски скок) - 364 точки

През 2011 Влади стана световен шампион за младежи в своя спорт, като се превърна и в най-младият участник в историята на "Четирите шанци", достигайки до рекордни за България класирания в престижния турнир. Със своето харизматично и приятно излъчване, младият спортист си спечели симпатиите на всички българи.

 

В категорията за най-добър български спортист с увреждания бе отличен лекоатлетът Ружди Ружди, който спечели първо място на диск и гюле от Световното първенство по лека атлетика за младежи с двигателни увреждания, първо място на копие и гюле от Европейското първенство по лека атлетика за младежи с увреждания и второ място на диск от Европейското първенство по лека атлетика за младежи с увреждания.