Христо Велков стана носител на наградата Златен глобус "Кор Кароли" за 2011

Шкиперът Христо Велков с яхта "Serenite" е носител на приза Златен глобус "Кор Кароли" за 2011 г., връчван за най-добро българско ветроходнo постижение. 45-годишният мореплавател спечели престижната награда след тригодишно околосветско пътешествие.

 

От октомври 2008 до декември 2010 г. шкиперът е преплавал 17 473 морски мили, прекосявайки света от Мармарис до Австралия. Официалното награждаване на Христо Велков ще се проведе утре от 18:00 ч. в хотел "Аква", Варна.

 

На 30 октомври 2008 г. Велков отплава от бреговете на Мармарис, Турция, с една основна цел - околосветско пътешествие. Първият му рейд е свързан с прекосяването на Средиземно море. През 2009 г. прекосява Атлантическия океан и акостира в Гваделупа.

 

След като посещава няколко острова в Карибския басейн, яхтата "Serenite" преминава Панамския канал. Следват 31 дълги дни в плаване преди Велков да достигне Маркизовите острови, след което посещава последователно Апия, Западна Самоа, Сува и Вунда, Фиджи и Порт Вила, Вануату.

 

Последното плаване, с което ознаменува и края на околосветското си пътуване, е до бреговете на Кернс, Австралия. През трите години в странство, Велков и "Serenite" изминават общо 17 473 морски мили или близо 32 360 километра. За продължителен период от 5 147 морски мили Велков сам се справя с управлението на своята яхта.

 

След края на пътуването си, вдъхновен от морето, природата и уникалността на различните култури по света, Христо Велков написва книга, която разкрива преживяванията и размислите на един мореплавател, откъснат от цивилизования свят. "Грешници и вътрешна хармония: разкази, гледки и звуци от Южните морета" е заглавието на творбата, която разказва за приключенията на Велков и размислите му за света днес.

 

Христо Велков е роден в Mадан през 1966 г., живее в Брюксел и е посветил професионалната си кариера на филантропски каузи. Възпитаник е на INSEAD, любител музикант и бивш парашутист. Велков започва ветроходната си кариера в Северно море до бреговете на Белгия и Холандия. Първият ветроходен клуб, в който членува е Hoefstad Royal Sailing Club. След като плава няколко години в Северно море и на Ла Манша, Велков и "Serenite" започват рейдове в Средиземно море.