Златева със сребро на теста за Олимпиадата в Лондон

снимка: БТА

Станка Златева остана със сребро на турнира по борба в Лондон, тестови за Олимпийските игри в британската столица догодина, съобщиха от БФ Борба. Надпреварата се провежда в същата зала, която ще посрещне и Игрите в Лондон през 2012-а.

 

На финала при 72-килограмовите петкратната световна и европейска шампионка отстъпи на рускинята Екатерина Букина с 0:2 части (1:2, 1:1).

 

Двубоят бе повторение на финалния сблъсък от Световното първенство в Истанбул през септември, който българката спечели и взе петата си световна титла. Сега рускинята взе реванш за поражението си.

 

Паралелно с турнира, в Лондон протече и съдийски семинар, относно някои промени в правилата по борба за Oлимпиадата. Сред лекторите е и Янчо Костадинов, който е инструктор на ФИЛА.

 

Предолимпийският турнир в Лондон бе последен за Станка Златева за този сезон. След завръщането си от Острова тя ще получи "Спортен Икар" за "постижение на годината" на специална церемония в Градската галерия на ул "Гурко" 1 на 15 декември.

 

Станка Златева е номинирана за приза "Жена на годината" на списание "Грация". Сред номинираните има още една дама в борбата - номер едно в света при девойките Тайбе Юсеин. Другите претендентки в категорията спорт са гимнастичката Силвия Митева, избраната за "Атлетка на Балканите" Ивет Лалова и златните момичета на Илиана Раева. Станка Златева спечели наградата миналата година.

 

През тази година състезателката от село Крушаре стана световна шампионка за пети пореден път и спечели бронзов медал от Европейското първенство, като отново е една от фаворитките за "Спортист на годината".