Боецът Камен Георгиев пред Sporta.bg: Битките на Кобрата и Джошуа-Кличко бяха от различни спортове! Зауерланд сметна българите за аборигени

галерия:

снимка: фейсбук

- Камене, здравей! Ти си сред най-известните ММА бойци и треньори в България. Винаги си в час със случващото се в бойните спортове и мнението ти тежи. Кажи първо какво мислиш за мача на Кубрат Пулев, който наскоро победи по точки Кевин Джонсън в Арена Артмеец и е официален претендент на IBF за световната титла в тежка категория на профи бокса?

- Благодаря за оценката! Това, което мисля не е по-различно от това, което е видял всеки трезвомислещ зрител. За да не влизам в детайли ще маркирам следното - ако някой никога не е спортувал и сравни  мача с двубоя игран 24 часа по-късно, а именно Антъни Джошуа срещу Владимир Кличко ще реши, че това са два коренно различни спорта, най–малкото от скоростта на развитието на действието.

- Българската публика е компетентна и май поради този факт остави Арена Армеец полупразна за боя на Кобрата и Джонсън. Грешка ли беше Пулев да се бие отново у нас?     

- Това, че мачът бе в България беше супер! Но българската публика беше разочарована от предишния двубой срещу Самуел Питър. Явно компанията, която организира мача (Зауерланд) ни мисли за пълни аборигени и решиха, че със заиграване на национална нотка ще напълнят залата. През декември излиза, като претендент Самуел Питър след две години без мач и малко след началото на мача се отказва, при това спортната му форма е трагична. След него идва Кевин Джонсън -пак две години без мач и директно се забива в нощните клубове на София вместо да се концентрира за двубоя си?! Това им отношение и последващите им изяви показват нивото на подготовка, респективно кой има желание да гледа такъв мач? Грешка беше да се правят мачове с такива боксьори, а трябваше да се търсят по-сериозни опоненти, които да наподобяват играта на топ боксьори като Джошуа, Кличко, Уайлдър, Поветкин, Ортиз,... за да се направи реална „проверка на часовника”. Кевин Джонсън и Самуел Питър могат да се викат, ако някой се контузи и няма опонент, само тогава е оправдано.

- Мислиш ли, че Тервел Пулев има шанс за голям пробив в професионалния бокс или почна твърде късно да мисли в тази насока?

- Няма такова нещо, като „започнал късно”! Постигнал е успехи, другото е въпрос на желание.

4165691

- Еди Хърн, агентът на Антъни Джошуа, заяви в прав текст, че ако Влад Кличко не задейства клаузата за реванш с британеца – то следва бой Джошуа-Кобрата. Промоутърът дори назова място – Кардиф и даде да се разбере, че евентуален сблъсък ще се състои през ноември тази година. Какви са шансовете на Кубрат?

- Непрекъснато излизат различни спекулации относно казаното от Еди Хърн, той посочи и други възможни претенденти. Още повече, че миналата година предложиха такъв мач на Кубрат Пулев , но той отказа. По-важното е да я има срещата и да се насладим на двубоя. Шанса да се състои не са големи, тъй като други имена привличат много повече зрителският интерес и точно от това се интересуват мениджърите на Джошуа .

- Можеше ли Кличко да довърши младия Джошуа насред Уембли? В шестия рунд украинецът прати опонента си в нокдаун, но после сякаш му прости...

- В боя има два страни - едната иска да бие, а другата не й позволява. В случая не Кличко прости, а англичанинът събра сили и стигна до почивката на рунда. Иначе казано - гонгът го спаси в този рунд.  На всички е ясно, че украинецът в досегашните си мачове след първоначален превес в първия рунд, оставаше опонента си до 4-5-та част, за да минат телевизионните реклами, но в този мач място за прошка нямаше. Отдавна в тежката, боксова категория не са се изправяли толкова силни и равностойни противници. Този мач беше титаничен сблъсък между големи майстори и всяка грешка се наказваше.  Лично за мен грешката на Кличко беше, че след реализираният нокдаун в шести рунд не се върна към обичайната си дефанзивна тактика от други мачове. Може би е решил, че моментният успех плюс умората у британеца ще му позволят да реализира първоначалния си замисъл. Така е преценил, така е направил.

4165693

- Виждаш ли у Антъни Джошуа боксьор, който има потенциала от звезда, да се превърне в легенда като Мохамед Али, Mайк Тайсън или Холифийлд?

- Категорично има потенциал, а дали ще го използва –всичко е в неговите ръце. Не става въпрос само за боксови умения, за да бъде легенда трябва, всичко зависи от държанието му извън ринга и какво послание отправя към зрителите с поведението си.  Вижте, изказванията на Владимир Клично и Антъни Джошуа един за друг непосредствено след мача им. Можем само да се преклоним пред човечността им и уважението, което демонстрираха един към друг след като броени минути преди това се унищожаваха на ринга!

- Отдавна профи боксът се превърна в машина за пари. Доколко финансите предопределят развоя на битките и защо в миналото сякаш ставаха по-интригуващи боеве, а сега сме свидетели на доста постни продукции, които обаче генерират стотици милиони приходи?

- Кратък отговор няма, по това може да се каже много. С риск да стана досаден , ще обясня какво имам предвид, тъй като съм бил потърпевш. Въпросът има много страни, едните са положителни, другите го дърпат назад.  Увеличаването на приходите е необходимо за който и да е спорт! Участниците не само получават хонорари, които възнаграждават усиията им, но им дават сигурност, че при тежка контузия ще могат да покрият медицинските разходи, ще осигурят семействата си. Повече средства значи и по-качествена подготовка: наемане на по-хубава зала  за тренировки, наемане на спаринг-партньори, осигуряване на медицинско обслужване за целия отбор, екипировка и уреди, привличане на добри треньори, осигуряване на доход за месеците през, които няма мачове. Част от парите остават в организаторите, но те трябва да ги инвестират за организиране на събития за млади спортисти, за по-голяма зала, за  повече ефекти и много реклама, все неща които струват много пари. Рекламата е много подценявана , когато някой продукт е разпознаваем. Но не забравяйте, че за зрителско внимание се конкурират и други спортове и дейности, например: футбол ,тенис, баскетбол, филми, концерти и т.н. Ако боксът не се рекламира достатъчно, те ще го изместят и полека ще залезе. От там приходите ще паднат рязко. Много млади хора ще се откажат от това , че не е популярен.

- Дотук виждаме предимствата от повечето приходи. Следва другата страна - за огромно съжаление големите суми са концентрирани само в шепа на брой боксьори. Тези които мениджърите им ги рекламират, останалите се бият за жълти стотинки. Покрай боксьорите се въдят един куп „паразити”, които се възползват от тях и получават много по-големи суми от състезателите, често в пъти повече.  90% от мениджърите са абсолютно излишни и некомпетентни. Получава се, че едни се бият веднъж в годината и взимат по няколко милиона, а други и всеки месец да се бият, пак не могат да изкарат доход, който да им покрие неотложни разходи. Боксьори с просташко поведение генерират по-голям интерес и респективно получават определени мачове, за сметка на по-можещите . Това пък, започва да отблъсква истинските ценители на спорта.

4165692

- Тайсън Фюри също е с амбиции да се завърне под прожекторите. Циганският крал се кани да седне пак на трона при най-тежките. Какво ти е мнението за ексцентричния британец?

- Във въпроса се съдържа и моят отговор - основното му качество е ексцентричност. На това и разчита, направи определена популярност и сега иска да я осребри, без особено да се напъва. Не може да качваш такива и толкова много килограми, на всички е ясно че това е нездравословно наднормено тегло и после да се мъчиш да се подготвяш качествено!  Предимствата му са висок ръст и добро движение по ринга, но алкохолът и наркотиците напълно ги заличават. Фюри трябва да се бори с пороците си, вместо само да говори как ще бие този или онзи.

- Феновете по света тръпнат в очакване на мач между Флойд Мейуедър и Конър МакГрегър. Може ли наистина такъв бой да се състои и кой би победил?

- Флойд Мейуедър е голям боксов шампион, зад МакГрегър пък стои ирландска общност, която му натика  ММА–пояситена UFC в ръцете, без да ги е заслужил. За справка двата му мача с Нейт Диаз. В първия мач, Диаз буквално преби Конър, само с 8 дни предизвестие, като до тогава беше във ваканция и не е очаквал  да се бие. Във втория мач, уговарян дълго и с няколко месечна подготовка, двамата правят равностоен бой, а Нейт само в някои рундове загатва за възможностите си. Изводът се появява от само себе си. В ММА има няколко легендарни имена, които са извоювали победи над други легенди - всички изучават прийомите им, защото или са новост  или са стари техники, но тренирани до съвършенство! Конър МакГрегър не притежава такива умения, от негов мач нищо не можеш да научиш, има големи технически празноти в уменията, само боксът му е на ниво. Но непрекъснато е медиен център - било със заканите си, било с някакви други атракции. Сега е същото, предизвиква един от най-техничните боксьори в света. Единственото му оръжие в случая е теглото, така че директният отговор на въпроса е: Ако мачът е в тегловата категория на Мейуедър, ще има само един доминатор на ринга!  Естествено, ако и двамата не решат да спретнат някакво шоу.  Дали ще се състои този двубой: всичко зависи от шумотевицата, която в момента вдигат и двамата, дали ще генерира достатъчно желание за закупуване на билети и телевизионна гледаемост.

4165694

- Какво се случва с Бадр Хари? Мароканецът е идол на много хора по света, но помним, че счупи ръката си през декември в срещата с Рико Верхувен в Оберхаузен. Ще има ли реванш между легендата в кикбокса и ММА-я или контузията ще го спре?

- В момента Бадр Хари би трябвало да излежава 6 месечна присъда, ако след това отново не попадне зад решетките, за което вероятността е висока, предвид побоите над обикновени хора. Вземе ли си бележка, нормално е да има мач реванш. С едно уточнение - двамата са майстори в кикбокса. В ММА имат само по един записан мач. Рико с победа, Хари със загуба.

- Коя е следващата галавечер в България, която подготвяте от TWINS MMA? Наскоро организирахте страхотни боеве в Стара загора, коя е следващата арена?

- Следващите издание на TWINS-MMA за 2017 година ще са с номера 14 и 15! Едната дата е ясна : 13ти октомври 2017 и се надявам да е зрелищно, още повече че ще бъде съвместно издание с друга голяма организация! Подробности за момента не искам да съобщавам, докато няма подписани договори за всичко, което съпътства едно събитие от този род, тъй като организацията на такова мероприятие не е само кой срещу кого ще се бие. Ще има няколко очаквани от зрителите мачове.  За един от двубоите има редовни спекулации, че няма да се състои, но силно се надявам да бъдат опровергани.

- Какво се случва в българската федерация по ММА? Там още ли дерибейства Станислав Недков-Стъки, мъжът на Юлияна Дончева?

- Този субект, посредством неверни доноси, се опитва да спре провеждане на събития от българските професионалните промоутъри.  В момента са напълно игнорирани от работещите ММА организатори в родината ни следните: TWINS MMA, ISFA,  Maxfight, Arena MMA, които не получават от държавата и стотинка, а са направили и продължават да правят огроми усилия за популяризиране на спорта в България, за разлика от него! И остава въпросът: Защо държавата продължава да му прeвежда субсидии?! За да се докаже като организатор трябва да се конкурира с останалите на пазарен принцип, без субсидии от джоба на данъкоплатеца!

4165690

- Преди време ти и други достойни мъже и бойци от „Боен клуб България“ предизвикахте на ринга охранителите, които биха слаботелесно момче с палки и боксове след пререкания на пътя. Обадиха ли ви се бабаитите

- Не са се обаждали, като трябва задължително да направим уточнение: охранител е човек, който охранява нещо - било то на държавна или частна служба. Тези бабаити са в някаква друга графа! Но трябва да проявим разбиране към тяхната стратегия, а именно – по–лесно е да биеш неподготвени  хора по улиците! Уличното насилие няма да спре с епизодични инициативи! Когато цялото общество покаже нетърпимост, тогава ще има победа над този проблем. В момента в редица песнии сериали директно се възхваляват такова поведение. Грубиянското отношение е на мода.  Всички заедно ще победим, но по отделно е „мисията невъзможна”. В следствие на призива ни имаше различни отзиви, като куриозен е случая, в който възрастна жена се обърна към нас, че искат да я изгонят от апартамента й. Благодарение на контактите на хора трениращи при нас, успяхме да помогнем. Но пак повтарям - докато цялото общество не покаже нетърпимост, подобни проблеми ще са ежедневни!

Позоваването на първоизточника на интервюто - Sporta.bg е задължително! Нарушителите ще бъдат преследвани по законов ред!