Официално: Кличко - Поветкин на 5 октомври

Абсолютният хегемон при най-тежките Владимир Кличко ще защитава официално световните си титли на 5 октомври т.г., а негов опонент в руската столица Москва ще бъде голямата надежда на Русия Александър Поветкин.


За подобен суперсблъсък се заговори още преди месеци, но в последствие се появиха спекулации, че двубоят може да пропадне. Причината за това пък бе повече от тривиална - липса на консенсус относно начина, по който двамата боксьори да бъдат тествани за допинг преди мача.


В крайна сметка Кличко и Поветкин изгладиха противоречията си, а на 5 октомври украинецът ще проведе една от най-сериозните защити на своята корона в кариерата си. 33-годишен и златен олимпийски медалист от Атина 2004, Поветкин все още няма допусната загуба в кариерата си на професионалист.


"Това е най-добрият мач, който тежка категория може да предложи за момента", заяви самият Кличко в официално изявление.


Владимир Кличко поставя на масата титлите си във версии IBF, IBO, WBO и WBA, докато Александър Поветкин притежава пояса на "редовен" световен шампион на Световната боксова асоциация (WBA).

 

"Никога досега не съм се боксирал в Москва. Сигурен съм, че много руснаци и украинци ще заемат места на трибуните, създавайки специална атмосфера", добавя 37-годишният Кличко.


Владимир Кличко разполага с актив от 60 победи и едва 3 загуби, като за последно защити поясите си с технически нокаут срещу италианеца Франческо Пианета през май.

 

Неговият съперник Александър Поветкин е изиграл 26 мача като професионалист до момента, печелейки всичките 26 от тях.