Бил Вербенюк - жадният майстор край зеленото сукно

Съвременните снукър турнири имат малко общо с тези от 70-те и 80-те години на ХХ век, когато спортът става изключително популярен, а с навлизането на цветната телевизия се превръща и във феномен на малкия екран.

Нещо като традиция от билярдните клубове е било по време на мач играчите да палят цигари и да пият уиски, докато чакат реда си.

Тогава алкохолът се е сервирал безплатно и дори мнозина, виждайки че губят, бързали да си поръчат по някое голямо питие.

На всичко това се слага точка в края на 80-те години, когато международната федерация забранява употребата на алкохол по време на мачове.

Това слага край на кариерата на една от емблемите от този период на снукъра Бил Вербенюк, който просто не можел да играе трезвен. В книгата си "Бяг" съвременната легенда на спорта Рони О'Съливан се спира на тази епоха от снукъра.

"По онова време снукър играчите не се занимаваха с фитнес. Всъщност точно обратното. Алекс Хигинс - Урагана винаги беше с цигара в уста и бира Guinness наблизо. Канадецът Биг Бил Вербенюк дори имаше медицинско, според което трябва да пие бира по време на всеки мач, за да контролира тремора в ръката си. Естествено, това беше само оправдание", пише Рони.

Бил Вербенюк е канадец от Ванкувър, а фамилията му е дядо му, който емигрира в Канада от Украйна. Баща му е откровен престъпник, който се занимава с търговия с крадени вещи, но е имал и билярден клуб, което предопределя съдбата на сина му. 12-годишен той предизвиква местната легенда да играят за пари и губи всичките си джобни. След няколко седмици обаче той му взема реванш и оттогава си дава сметка, че може да прави пари от уменията си край зеленото сукно. Като става пълнолетен със свой приятел заминава за Великобритания, където кръстосват кръчмите и взима по 10 лири от всеки загубил.

Парите влага основно в бира. По време на тези билярдни маратони Вербенюк е изпивал по 76 халби. Печели и губи хиляди на нощ, но си прекарва добре. За да улеснят турнетата двамата с приятеля му влагат 20 000 лири в автобус с всички удобства за пътуване из страната, пише offnews.

Две години след като става професионален играч по снукър Бил открива, че има проблем с уискито е принуден да го откаже. Откриват му тремор на дясната ръка, което е убийствено за играч по снукър. Вербенюк открива, че 5-6 бири преди мач му действат добре и не излиза край масата преди да си поеме дозата. От бирата обаче той напълнява рязко и достига до 127 кг. По време на мач за СК той се опитва да достигне една трудна топка и се надвесва над масата, но панталонът му се сцепва.

Той не губи присъствие на духа, слиза от масата и прикривайки цепката отзад пита "Кой се изпусна и развали въздуха?".

Забраната за употреба на алкохол му се отразява зле. Той недоумява какво предимство му дава бирата пред останалите играчи. В началото си плаща чинно глобите, но след като парите свършват се прибира в Канада при майка си. В последния си професионален мач губи с 1:10 фрейма.

"Бях на 24 бири и две големи водки, но пак не бях пиян", спомня си Вербенюк, който се чувства предаден от новите правила. Той просто не може да си представи играта без чаша бира в ръка. Той умира през на 20 януари 2003 година само шест дни, след като е отпразнувал 56-ия си рожден ден от сърдечна недостатъчност.