Питър Ебдън за Sporta.bg: Това е силата на вегана!

снимка: Monique Limbos

Световният шампион за 2002 година Питър Ебдън стана автор на първия сенчъри брейк в турнира при победата си с 4:2 над Брендън О'Донъги. Серията бе от 119 точки, а Ебдън направи още един сенчъри – 102, за да си осигури победата. Засега той е единственият играч с повече от един сенчъри брейк на PTC Victoria Bulgaria Open.

„Играх доста добре, за да поведа с 3:0, но след това съперникът ми имаше няколко добри отигравания, за да се стигне до 3:2 и за 4:2 ми беше трудно, но успях да направя хубав сенчъри брейк“, каза Ебдън специално за Sporta.bg

Първият ми сенчъри беше от 119, а вторият, мисля, че беше от 102. Но дори и при 3:0 беше оспорван мач. На масите се играе добре, въпреки че е малко топло в залата. Доволен съм от сенчъри брейковете – това е силата на вегана!

Стандартът дори на турнир като този е изключително висок, защото все повече млади играчи се представят на високо ниво. Да спечелиш един от тези турнири става много трудно. Рори МакЛауд, който ми е близък приятел, спечели титлата в Германия на предишния турнир. Радвам се за него, защото това е отплата за около 20-годишната му работа в снукъра. Но виждате, че той днес загуби с 0:4 още първия си мач, като го загуби от друг много солиден състезател – Сам Беърд.

Всичко, което можеш да направиш, е да се подготвиш възможно най-добре и да се надяваш на най-добро представяне. Правилно е да се гледа мач за мач и турнир за турнир, а не са ходиш с нагласата за титла.

Наслаждавам се на снукъра все още, от време на време играя много добре. Миналият сезон най-добрият ми мач беше победата с 5:1 над Джон Хигинс в Германския мастърс – да победиш Джон е нещо много трудно. След това загубих от Марк Селби, който се намираше в много добра форма. Така че още ми е приятно да играя, макар да не ми е приятно да пътувам, защото в самолета не контролирам аз, а аз обичам да имам контрол.

Определено чувствам, че мога да играя още десетина години, ако съм достатъчно здрав, а и се надявам да не ми падне нивото чак толкова много, защото тогава няма да е толкова забавно. Да, има и други неща, които искам да правя, но сега искам да печеля още турнири – това е целта ми за този сезон, да спечеля поне един турнир.

В България е хубаво, но аз не обичам да се разсейвам с нощен живот, например, защото искам да запазя всичката си енергия за мачовете, които са много изтощителни. Хотелът ми е само на 10 минути пеша до залата, което е перфектно, а самата зала също е много добра.

Първата година в България имах проблем с масите, защото имаше много влажност в залата, но сега е отлична – страхотно сукно, чудесна скорост и много лесно движение на топката. Да, малко е топло и се получават кикове или подскоци на топката, но нищо, което да минава границите на нормалното. Масата ми беше отлична“, завърши Ебдън пред Sporta.bg