Марк Селби пред Sporta.bg: Надявам се на пробив в България

снимка: Monique Limbos

Лидерът в световната ранглиста по снукър Марк Селби говори специално за Sporta.bg след първия си мач на турнира PTC Victoria Bulgaria Open, който спечели с 4:0 срещу Сидни Уилсън.

В интервюто Веселяка от Лестър си пожела този път да спечели повече мачове пред родна публика в сравнение с миналата година, когато отпадна във финалната фаза от носителя на трофея Шон Мърфи.

Селби говори за календара, за нагласата си към играта, за тренировките, за медийното внимание и за целите си през настоящия сезон.

„Не играх особено добре, въпреки че имах няколко възможности да направя добри брейкове и се възползвах от тях. Съперникът ми Сидни Уилсън ми е познат, знаех, че може да се представи на ниво, но не му потръгна играта просто днес. Нямах достатъчно време за тренировки напоследък, затова предпочитах да играя по-нападателно, за да прекарвам повече време между топките и да не седя толкова много.

При последното разчистване, вече бях спечелил и затова не усещах някакво напрежение, така че се получи хубаво, но пак казвам, че не играх нищо особено. Не беше проблем началният час на срещата ми, защото даже в последните две години играех от 9:30, така че сега беше добре, че започнах в 11:30.

Много е трудно в първите мачове на тези РТС турнири, защото нямаш много шансове за тренировки и просто играеш един сред друг двубоите си. Вчера имах възможност да потренирам малко в клуба „Академията“, но там масите са напълно различни спрямо тези в залата. Все пак, клубът ми хареса, разбрах, че е най-големият в София и съм доволен от тренировката. Миналата година бях там, но не съм използвал масите, просто отидох за няколко питиета. Беше приятно и съм благодарен на Олег Велинов, че ми даде шанс да се упражнявам малко там.

Целта ми е просто да спечеля три мача днес и да се класирам за финалния ден, защото това е основното в този тип турнири. Трудни са тези РТС турнири, все по-труден за печелене става който и да е турнир, защото стандартите са по-високи. Не трябва да бъркаш чак толкова много, за да загубиш във формат 4 от 7.

Всеки турнир е много важен с този формат на ранкинг системата. Надявам се да направя пробив в България, защото миналата година загубих от Шон Мърфи, който после спечели титлата. Надявам се този път да успея да се представя още малко по-добре.

Не мога да си поставям цели за който и да е турнир, просто трябва да играя добре във всеки мач и понякога това е достатъчно, а понякога – не, но винаги трябва да се гледа към следващия турнир.

Хотелът е добър, залата е добра, предишните две години също бяхме в нея. Винаги, когато идваме в България, се грижат много добре за нас и тази година не прави изключение.

Миналата година снимаха документален филм за мен и постоянно ме следваше оператор. На моменти беше неловко, но в крайна сметка се абстрахираш в един момент. А и все пак, стана много хубав документален филм, който излъчиха в Англия.

Миналата година имаше завишен интерес към мен, защото тогава бях световен шампион. Сега интересът е повече насочен към Стюарт Бингам, защото титлата е в него. Напрежението също е по-голямо за него, а аз просто ще се наслаждавам на играта си и ще се надявм да спечеля няколко турнира.

В миналия турнир - Международния шампионат в Китай – играх може би най-добре от началото на сезона и това е радващо, защото именно сега сезонът започва да навлиза в основната си фаза. Предстоят ни Шампион на шампионите, Шампионата на Обединеното кралство, Мастърс и Световно. Надявам се представянето ми в Китай (полуфинал) да е отправна точка отсега нататък.

Цели няма да си поставям, просто искам да играя все по-добре и ако може да спечеля колкото се може повече турнири. Вече постигнах всичко, което съм искал, в снукъра“, завърши Селби пред Sporta.bg