„Крусибъл“ зове: Снукърът има нов крал (ВИДЕО)

снимка: worldsnooker.com

Снукърът има нов крал. Изненадващо или не, Стюарт Бингам заслужено е новият световен шампион, след като омагьоса „Крусибъл“ и преживя незабравими две седмици, за да заеме своето специално място в историята на джентълменския спорт.

38-годишният майстор на щеката спечели четвъртия пореден изцяло английски финал на шампионата на планетата по снукър, след като подчини с 18:15 Шон Мърфи в над 9-часов финал, който остави дълбока следа в летописите на спорта.

Дуелът се превърна в епос не само заради крайния си резултат, но и заради безбройните миниатюрни етюди, които оставиха впечатление, че съдбата си играе на рулетка с двамата съперници на масата.

Бингам стигна апогея на 20-годишната си професионална кариера и се превърна в третия най-възрастен световен шампион, както и първият крал на снукъра от 40-те години на миналия век, който едва на такъв етап от живота си печели първата си титла в „Крусибъл“.

Бингам изоставаше с 0:3 в началото на финала, а в неделната вечерна сесия също изпадна в беда, след като допусна пасив при 4:8. За пореден път в турнира обаче той демонстрира изумителна психическа устойчивост и увереност в собствените си възможности – същите качества, които му помогнаха от позицията на изявен аутсайдер да елиминира последователно магьосника Рони О'Съливан и устремения към слава, но и леко арогантен Джъд Тръмп.

За разлика от Бингам, Шон Мърфи не изигра „турнира на живота си“, но и не изневери на стила си във финала, макар прекалено офанзивната му тактика да не се отплати с успех в решителните моменти.

Той обаче също демонстрира великолепно хладнокръвие, след като не трепна при 11:14 в полза на съперника и успя да изравни резултата на 15:15. По всеобщо мнение именно 31-ият фрейм се оказа решителен за крайния изход, защото Мърфи първи имаше шанс да го спечели, но за огромно свое съжаление направи пропуск по Жълтата, който провокира продължителен сейфти дуел.

Фреймът продължи 64 минути и отиде на сметката на Бингам, който надви опонента си в ожесточената стратегическа битка и даде заявка, че е готов да бъде сниман с трофея. Следващите две партии също бяха спечелени от него след пропуск на Мърфи и моментално наказание от страна на Бингам, изразяващо се в халф-сенчъри брейкове.

В последната оказала се 33-та партия обаче пролича донякъде отчаяната тактика на Магьосника, който на два пъти опита да открие точковата си сметка с изключително трудни дълги Червени – първата влезе с флук по цялата дължина на масата, но ударът бе неточен в позиционно отношение, а втората бе пропусната и последствията се оказаха фатални за кампанията в „Крусибъл“ на Мърфи.

Бингам изгради сложен халф-сенчъри брейк, подбирайки внимателно реда на реализираните Червени, за да стане недостижим и да узакони победата си. Подвластен на емоциите, той не можа да завърши турнира със сенчъри брейк, но и без него Световното първенство 2015 остава в историята с рекордния брой „стотачки“ - 86.

Освен световната титла и чек за 300 хиляди паунда, Бингам ще си подели с Нийл Робъртсън наградата за най-висок брейк на турнира – 145, постигнат срещу Рони О'Съливан, а този на Гръмотевицата от Австралия – срещу Али Картър.