"Крусибъл" зове: Играчите извън топ 16 на Световното по снукър

снимка: SPORTA.BG

Световното първенство по снукър започва в събота на 18 април с мачовете от първия кръг в легендарния шефилдски театър „Крусибъл“. Българските фенове ще могат да наблюдават шоуто по Евроспорт, както и да следят всичко най-интересно в Sporta.bg.

За никой фен не са изненадващи имената на участниците от „елита“ топ 16 – световният шампион Марк Селби, Рони О'Съливан, Джон Хигинс, Шон Мърфи, Джъд Тръмп, Нийл Робъртсън, Стивън Магуайър, Марко Фу, Рики Уолдън, Бари Хоукинс, Стюарт Бингам, Дин Дзънхуей, Джо Пери, Марк Уилямс, Марк Алън и Али Картър.

Тази година обаче имаме цели четирима дебютанти – Кърт Мафлин, Антъни МакГил, Крейг Стедман и Стюарт Карингтън, които не са известни за широката публика, но българските фенове ги познават от мачовете им в София по време на турнирите PTC Victoria Bulgaria Open.

Стедман е едва 81-ви в световната ранглиста и се класира в „Крусибъл“ 14 години след като е станал професионалист. Той елиминира Джейми Бърнет с 10:6 в последния квалификационен кръг, за да се класира за същинската фаза.

Антъни МакГил блесна със сенчъри от 127 във вълнуващ двубой срещу Марк Кинг и победа с 10:9. Роденият в Лондон Мафлин, който се състезава с норвежки паспорт, осъществи обрат от 3:6 до 9:6, за да победи в крайна сметка с 10:9 Фъргал О'Брайън.

Карингтън също не пропусна да се класира след обрат – от 5:8 за 10:9 срещу Ли Хан, за да дебютира в „Крусибъл“ при мъжете, след като през 2006-та спечели финала на еквивалента на световното първенство при подрастващите срещу Антъни МакГил.

Най-високо класираният квалификант е Робърт Милинкс – 17-ти в света, който спечели с 10:9 срещу Андрю Хигинсън. Световният шампион за 2006 година Греъм Дот също намери място в „Крусибъл“, макар и през квалификациите, като спечели с 10:7 срещу Ю Де Лу.

Двукратният финалист на Световното Матю Стивънс елиминира Джо Суейл с 10:5 и също ще участва в основната фаза. Другите квалификанти са Матю Селт, Жан Анда, Робин Хъл, Роби Уилямс, Алан МакМанъс, Джими Робъртсън, Джейми Джоунс, Райън Дей и Марк Дейвис.