След 29 месеца отново титла за Джон Хигинс

снимка: Tai Chengzhe

Четвъртият по успеваемост майстор на щеката за всички времена Джон Хигинс спечели за рекорден четвърти път титлата от Откритото първенство по снукър на Уелс, след като срази с 9:3 Бенджамин Ууластън в до голяма степен едностранен финал в столицата Кардиф.

Вероятно това отличие ще бъде далеч по-ценно за Вълшебника от Уишоу от по-голямата част от останалите му, защото с него прекрати болезнена 29-месечна суша откъм ранкинг трофеи. Шотландецът вече има 26 титли от най-висококласни състезания и изостава само с 1 във вечната класация от Рони О'Съливан. Повече от Хигинс имат още легендите Стив Дейвис (28) и Стивън Хендри (36).

За последно Хигинс бе триумфирал в Шанхай Мастърс през 2012-та година – точно преди да пристигне за първи път в София заедно с останалите суперзвезди на снукъра за турнира PTC Victoria Bulgaria Open.

Специално на турнира Welsh Open Хигинс вече е едноличен лидер по брой титли, след като изпревари Хендри и О'Съливан, които имат по три триумфа. Шотландецът също така получи и чек за 60 хиляди паунда, след като тотално обезличи изявения аутсайдера на финала Бен Ууластън, чието класиране за последната фаза бе истинска сензация.

Досега Биг Бен не бе прескачал 1/4-финали на ранкинг турнири и съответно, въпреки изразителното поражение, той заслужи най-голямата парична награда в кариерата си – 30 хиляди паунда.

27-годишният съгражданин на Марк Селби (и двамата са от Лестър) елиминира по пътя си към финала фигури като Марк Алън, Алистър Картър и Марк Уилямс, като в първата сесия на сблъсъка с Хигинс предложи сериозна съпротива.

В осмия фрейм при 4:3, шотландецът с флук реализира Зелената и сам призна след награждаването, че при евентуално равенство 4:4 на почивката финалът е могъл да протече по съвсем различен начин.