Марк Селби се измъчи, но стартира с победа на снукър турнира в София

галерия:

снимка: Monique Limbos

Световният шампион по снукър за 2014-та година Марк Селби потегли колебливо в третото поредно издание на турнира РТC Victoria Bulgaria Open в софийската зала „Универсиада“. Веселяка от Лестър имаше нелеката задача да изиграе първия мач на телевизионната маса, но въпреки ранния час (09:30), се постара да не разочарова зрителите по трибуните.

Селби надви Бари Пинчес с 4:3 фрейма и започна успешно кампанията си към първа титла на българска земя, след като вече спечели първото издание на турнир от сериите РТС през този сезон. Над 4 часа обаче бяха необходими на лидера в световната ранглиста, за да се класира за 5-ия кръг, като измести програмата на телевизионната маса, където бе предвиден мача на Шон Мърфи с Джоел Уокър от 12:30 часа.

Световният шампион реализира първия сенчъри брейк в РТС Victoria Bulgaria Open – 131 точки, с които спечели четвъртия фрейм и поведе с 3:1 веднага след като бе допуснал за първи път Пинчес да надделее. Това е 11-ата „стотица“ на Селби през сезона, с която той изпревари рекордьора в това отношение миналата кампания Нийл Робъртсън. Лидер по брой сенчъри брейкове с 21 засега през 2014/15 е Джъд Тръмп, който на 4-ти от 14 часа започва кампанията си в София.

4116767

Това бе едва втория мач между Селби и Пинчес, като предишният през 2010-та година отново бе на ниво РТС – тогава Веселяка от Лестър спечели с 4:3, въпреки че губеше с 1:3, а в последните два фрейма реализира сенчъри брейкове от 133 и 116.

Следващият съперник на Селби ще бъде Джо Суейл, който започна мудно срещу Джеф Джейкъбс и изоставаше с 0:1, но след това спечели следващите четири партии и осъществи обрат. Мачът е от 15:30 часа.

На маса номер 2 18-ият в световната ранглиста (бивш член на топ 16) Робърт Милкинс победи с 4:2 Кристофър Киоган, като направи сенчъри брейк от 104 точки в оказалия се последен шести фрейм. Млекаря ще срещне Роби Уилямс в следващия кръг.

4116769

Стивън Магуайър не игра от 11 часа днес заради неявяване на съперника му Дейв Харолд и продължава служебно в 5-ия кръг (от 15:30 часа). Шотландецът ще играе с Кирън Уилсън, който категорично победи един от най-добрите непрофесионалисти Джош Бойлио с 4:1.

В първия фрейм нито един от двамата майстори не получи шанс на масата, за да направи по-сериозен брейк от 30 точки. Биткаджийската партия предложи и тактическо надлъгване, като направи впечатление, че Пинчес на два пъти успя да постави снукър на световния шампион, макар и не труден за измъкване. На масата бяха останали само Розовата и Черната, когато резултатът бе 57:43 и тогава двамата започнаха отново да разменят сейфти удари. Пинчес сбърка първи и с помощта на удължителя Селби реализира Розовата и поведе с 1:0.

4116768

Селби поведе рано във фрейм номер 2 с няколко мини-серии и си осигури преднина от 43-0, възползвайки се от доброто разположение на Червените в горната част на масата. Пинчес получи достатъчно добър шанс да играе едва в края на частта, когато вече изоставаше значително в резултата и не успя да направи повече от 23 брейк. Той се оказа недостатъчен, след като Селби разчисти цветовете и спечели втората партия, за да поведе с 2:0.

Пинчес заслужаваше да вземе поне един фрейм, тъй като не отстъпваше значително специално в този двубой. По-ниско разредният от двамата майстори направи силни серии от по 20-25 точки в третата партия и с убедително разчистване не даде почти никакъв шанс на Селби да се раздвижи между топките – 2:1.

4116766

Веселяка от Лестър отговори повече от убедително с първия си сенчъри брейк от 131 точки, но Пинчес също се прояви като отличен реализатор и отново намали изоставането си след чудесно изградена серия от 105.

Пинчес и Селби проведоха поредния тактически дуел в шестия фрейм, след като почти всички Червени бяха събрани на горния борд и през цялото време двамата съперници се стремяха да ги раздвижат. Когато скупчените топки понамаляха, световният номер 1 подхвана размяна на сейфти удари, от която в крайна сметка загуби, защото опонентът му поведе в резултата с 60-40 при наличието на само две червени на масата – Пинчес с помощта на атрактивен флук бе реализирал 54-ата си точка, както и при последната Зелена, и се извини искрено на Селби. Веселяка от Лестър направи четири пъти фаул и пропуск, за да елиминира съвсем шансовете си да спечели още в този фрейм – 3:3.

4116770

Очаквано финалната партия протече в предимно сейфти надлъгване, като в началото Селби успя да натрупа актив от 40 точки и да поведе с 40-18, след което в дълги периоди двамата дори не опитваха да реализират някоя Червена. В предишния фрейм Пинчес имаше на два пъти късмет с флукове, като сега също в напрегнати моменти правеше абсурдни удари без да иска, но този път не можа да пречупи световния номер 1. Дори при необходимост от четири снукъра Пинчес продължи да играе, но логично загуби с 3:4 фрейма.