Мърфи уреди магически 1/8 финал срещу Хигинс

галерия:

снимка: Moniqe Limbos

Един от фаворитите Шон Мърфи и Алън МакМанъс „обраха" Джон Хигинс и Рони О'Съливан от вниманието на феновете в Трибуна А на зала „Универсиада" с великолепна и напрегната битка.

 

Вълшебника спечели с 4:1, но първите три партии бяха пределно оспорвани, като се решиха след точни изстрели по последните цветове. Вторият фрейм пък се превърна в истинска класика, след като двамата майстори разменяха сейфти удари по синята топка, която заедно с розовата беше закована в болезнена близост до горния ляв джоб.

 

Вълнуващата ситуация на маса номер 2 накара по-голямата част от зрителите да „забравят" за телевиионния мач на Джон Хигинс срещу Лука Бресел (4:0) и за присъствието в залата на Рони О'Съливан, който на маса номер 3 играеше с Иан Бърнс.

 

В крайна сметка Мърфи се оказа по-стабилен и по-съсредоточен в кулминационните моменти на фреймовете, което и му донесе успеха.

 

Така Вълшебника ще направи утрешния ден истински специален, защото ще се изправи срещу другия майстор с магически способности - Джон Хигинс - в звезден осминафинал от 10:00 часа в „Универсиада".

 

Мърфи имаше доста проблеми в първия фрейм, който беше изключително оспорван. Световният шампион от 2005-та година изоставаше в резултата на нискокачествената партия до последната черна топка. Именно с реализирането ѝ Мърфи успя да обърне резултата и да поведе с 1:0, за да заслужи аплодисментите на „Универсиада".

 

 

Алън МакМанъс направи фаул при 21:10 в своя полза във втория фрейм, като Мърфи го върна на масата за преповтаряне, но от играта се загубиха няколко минути, докато съдията постави бялата топка в правилно положение.

 

При 50:45 в полза на Мърфи в не по-малко оспорвания втори фрейм Вълшебника направи нелеп фаул, реализирайки розовата чрез синята. Това автоматично обърна резултата на 50:51, а за да стане драмата пълна, розовата отново беше закована между челюстите на горния ляв джоб.

 

 

МакМанъс трепна първи и направи фаул, пропускайки да направи контакт със синята в стремежа си да я прати болезнено близо до розовата - 55:51 за Мърфи. В крайна сметка синята и розовата се залепиха една за друга след продължителна, агонизираща и много вълнуваща размяна на деликатни удари. Неизбежното се случи след десетия път, в който МакМанъс трябваше да докосне синята, без да прати розовата в джоба - той не се справи и Мърфи реализира, за да поведе с 2:0.

 

В третия брейк от 38 точки на МакМанъс приключи след груб пропуск по червена, която не само върна Мърфи на масата, но и му остави възможност да сътвори сериозна точкова серия. Тя приключи при 56 точки, преди Вълшебника да се принуди да играе сейфти. Оттам двубоят отново навлезе в много равностойна тактическа битка, като при наличието само на 1 червена резултатът бе 60:44 за Мърфи.

 

 

В крайна сметка той отново излезе победител в размяната на сейфти удари, но фрейм-болът му отново беше предпоследния цвят на масата.

 

С великолепен брейк от 83 точки обаче МакМанъс разчупи стереотипа и взе убедително фрейм номер 5, за да намали резултата на 4:1.

 

Зрителите си помислиха, че Мърфи ще пробва да направи упражнението на Рони О'Съливан само минути по-рано и да гради брейка си с мисълта да закове максимум 147. При 45 точки в сметката му обаче, Вълшебника трябваше да играе сейфти и не можа да остави още по-дълбока следа в турнира.

 

В крайна сметка обаче той се справи със спечелването на фрейма и оформи крайното 4:1, за да си уреди среща с Джон Хигинс утре от 10:00 часа.