Отпаднаха българските играчи при мъжете и жените на Световното

снимка: Sporta.bg/ Радила Радилова

За съжаление българските представители при мъжете на Световното първенство по снукър за аматьори в София отпаднаха преди фазата на елиминациите.

 

Представителят на пловдивската снукър школа Красимир Камешев влезе в историята като първият българин, преминавал груповата фаза на Световното първенство за аматьори!

 

Световното първенство за аматьори се провежда в „Принцес" хотел и се дели на три категории - за мъже, за жени и за мастъри (по-опитните състезатели) и именно в третата категория България има повод за гордост в лицето на 42-годишния Камешев.

 

В мащабното събитие участват аматьори от 52 държави от цял свят, а общият брой на играчите е около 200.

 

В категорията при мъжете българите записаха няколко победи, но за съжаление никой от тях не можа да се поздрави с постижение от подобен ранг.

 

Младата надежда Георги Величков победи с убедителното 4:0 германеца Карл Розенбергер, но за съжаление не намери място сред топ 3 на Група А и напусна турнира с фреймова разлика 9:15.

 

Братислав Кръстев беше първият роден представител с победа на Световното първенство, след като порази с 4:0 Тавди Махджуб от Мароко, но също се класира едва 4-ти в Група Е и по този начин приключи участието си в турнира. Неговата фреймова разлика беше 8:12, след като наниза три поражения в първите си срещи.

 

Друг пловдивски водещ играч - Никола Кемилев (на снимката) - напусна Световното първенство без победа в 4-те си мача от Група Р, където отново срещна силна азиатска конкуренция. Кемилев отстъпи на пакистанеца Асджа Икбал, на представителя на Хонг Конг Чу Вай Ау, на австриеца Себастиан Хайнцъл и на канадеца Том Финстад.

 

Кемилев обаче поне може да намери утеха във факта, че направи най-високия брейк от всички българи - 57 точки, който е 64-ти по сила до момента в турнира от 67 записани халф-сенчъри серии.

 

Салим Оти също напуска надпреварата с 1 победа в груповата фаза - той срази с 4:3 още във 2-ия кръг финландеца Анти Толванен и до последно се бореше за класиране напред, но допусна 2 загуби в следващите срещи и остана 5-ти в подреждането. Неговата фреймова разлика е 7:15.

 

Димитър Механджийски наниза 4 поражения в мачовете си от тежката Група R, където беше в компанията на силния играч от ОАЕ Михамед Шехаб, който записа цели 9 халф-сенчъри брейка и един сенчъри от 107 точки. Други опоненти на българина - Били Касъл и Марчин Ничке - също си тръгнаха поне с две серии от над 50 точки. Играчът от ЮАР Михамед Фарис Кан пък демонстрира отлична форма и направи 6 халф-сенчъри и един сенчъри брейк от 101 точки.

 

Вергил Мавродиев успя да спечели само 1 фрейм от 4-те си мача на Световното първенство в Група S. От опонентите му само руснака Барсег Петросян не направи сенчъри брейк и всъщност именно срещу него Мавродиев спечели една партия, но загуби срещата с 1:4.

 

Холандецът Герит бай де Лай пък направи страхотен сенчъри от 104 точки, а Хюсеин Махмуд и Омар Алкоджа също се отчетоха с поне 3 халф-сенчъри серии, така че конкуренцията за българина беше жестока.

 

Борко Тотев пък напуска Световното първенство с фреймова разлика 2:16 и също без победа. Той беше в компанията на двама отлични играчи - шотландеца Боби Крюкшанкс и Хабиб Сабах от Бахрейн, които демонстрираха класа и записаха съответно 6 и 7 халф-сенчъри брейкове, като Сабах направи и сенчъри от 106 точки (9-ти по големина в турнира).

 

Двата си фрейм Тотев спечели срещу Кевин Чан от Холандия и с това ще запомни участието си в надпреварата.

 

Опитният представител от Пловдив Венцислав Даскалов за съжаление също напуска турнира без победа, въпреки че спечели 6 фрейма в мачовете си. Даскалов отстъпи с 4:0 на фаворита в Група U Мохамед Ал Джоакер от ОАЕ, а иначе малтиецът Дънкан Безина и австриецът Андреас Плонер също бяха от висока класа.

 

Даскалов водеше с 3:2 на Плонер, но за съжаление отстъпи в следващите два фрейма и допусна обрат. Срещу Безина българинът все пак взе една партия, което е постижение, предвид статистиката на малтиеца - 5 халф-сенчъри брейкове и един сенчъри от 112 (6-ият по сила в турнира до момента).


В категорията при жените Николета Николова записа 1 победа в своята група D, но отпадна преди фазата на елиминациите. Тя надви с 3:1 Гай Джоунс, но записа 3 поражения и не можа да се вреди в топ 3 на класирането.

 

Другата родна представителка Жана Митова загуби всичките си 4 мача и не можа да вземе нито един фрейм, но беше в компанията на най-силно представящата се до момента състезателка Венди Жан от Белгия. Тя е лидерка по направени брейкове - 48, 49, 2 по 50 и фантастичен 97.