Тръмп сразен от Бингам със 7:2 във финала на Висшата лига

снимка: Sporta.bg/ Радила Радилова

11-ият в световната ранглиста Стюарт Бингам затвърди добрата си форма през сезона, като разпиля със 7:2 във финала на Висшата лига лидера на снукър елита Джъд Тръмп. Така Бингам грабна трети трофей през настоящата кампания и попречи на 23-годишния майстор на щеката от Бристол да спечели второ поредно отличие.

 

Преди 8 дни Тръмп се превърна в историческия първи победител от професионален ранкинг турнир в България от сериите РТС, след като надви с 4:0 на финала Джон Хигинс.

 

Сега Бингам се оказа печеливш от напрегнатия сблъсък между двама от най-добре представящите се играчи през сезона, като обра овациите на Одиториума в Гримсби. Той стана едва шестият различен победител във Висшата лига в 14-годишната история на популярното събитие.

 

По принцип тотален доминатор в надпреварата е Рони О'Съливан, който има цели 9 отличия от Висшата лига. Кен Дохърти, Джон Хигинс, Марко Фу и Шон Мърфи са излизали веднъж победители, а два пъти трофеят е печелен от легендата Стивън Хендри.

 

Сега наградата от 50 000 паунда прибра Бингам, за когото това е трета победа от ранкинг турнир през сезона - той спечели 1-ия и 3-ия турнир от сериите Азиатски РТС. Също така Бингам направи фурор в дебюта си във Висшата лига, защото завърши надпреварата непобеден.

 

Джъд Тръмп спечели Международния шампионат в Китай в началото на месец ноември, а малко по-късно игра финал в 4-тото събитие от сериите РТС в Обединеното кралство, преди да покори България. За негово съжаление, този път не можа да се пребори за успеха в поредния си финал, но даде заявка, че ще бъде фаворит номер 1 за предстоящия Шампионат на Обединеното кралство.

 

Тръмп отново не впечатли особено с брейк билдинга си, както беше и в полуфиналния сблъсък от състезанието срещу Нийл Робъртсън в събота вечер. Сега лидерът в ранглистата все пак направи най-голямата точкова серия - 101, за да намали изоставането си на 2:5 в резултата.

 

Иначе първоначално Асото поведе с брейк от 83 за 1:0, но последваха пет последователни фрейма на сметката на Бингам. По-възрастният англичанин първо направи поредица от 83, след което удари сенчъри от точно 100 точки за 1:2. В следващите партии на масата най-убедителен беше брейкът от 72 за 2:6 в полза на Бингам.

 

Така за първи път през календарната 2012-та година Тръмп записва поражение срещу този си съперник, който вече беше побеждавал 3 пъти. Най-известният сблъсък между двамата се състоя през януари на турнира Мастърс, когато Асото надделя с 6:3 по пътя към четвъртфиналите.

 

Шампионатът на Обединеното кралство започва на 1-ви декември и ще се проведе до 9-ти същия месец.