Олег Велинов: България очаква големите звезди на снукъра

галерия:

В момента в хотел „Принцес" в София се провежда европейския отборен шампионат по снукър за мъже, жени и мастъри. Преди два дни приключи и европейското първенство до 21 години.

 

България е домакин на подобен форум за втори път, след като миналата година нашата страна прие европейкото първенство за мъже, жени и ветерани.

 

Всичко това става благодарение на усилията на българската федерация по снукър през последните години и най-вече на шефа на асоциацията Олег Велинов, който прави всичко възможно за развитието и популяризирането на снукъра у нас.

 

В специално интервю за sporta.bg г-н Велинов говори за организацията на европейското, развитието на този спорт у нас, както и за бъдещите проекти на федерацията, като най-голямото предизвикателство се очертава евентуалното организиране на турнир от сериите PTC (Player's Tour Championship) , който може да доведе елита на световния снукър у нас.

 


Това е втори европейски шампионат, който се провежда в България. Какво може да ни споделите относно първенството, колко ще бъдат играчите, колко време ще продължи европейското?

 

Да, това е второ европейско, на което нашата страна е домакин. То ще е за младежи до 21 години, както и отборно за мъже, жени и мастъри. Тоест, ще се проведат 4 турнира в рамките на 10 дена и програмата е доста натоварена. Има по 6 сесии на ден и мачовете се играят от 10 сутринта до 10 вечерта. Много играчи са дошли тук, 75, като това е рекордно постижение на европейско за юноши. Общо над 150 човека ще бъдат край масите в рамките на тези 10 дена.

 

А с организацията как стоят нещата? Срещате ли подкрепа от различни институции, кой ви помага, изобщо как се справяте с организирането на подобен форум?

 

Министерството на спорта ни помогна за организирането на европейското първенсто. Благодаря на министър Свилен Нейков. Фирмата, която най-много ни помогна, е застрахователно дружество „Виктория" и господин Данчо Данчев. Още няколко фирми ни помогнаха за организацията, за което искрено благодаря на всички.


А на теб като организатор не ти ли е трудно? Как се справяш?

 

Организационно работата е горе-долу един месец преди състезанието. Физическата работа, в която трябва вече да се използват ръце, започва 5-6 дена преди самото първенство. Тогава се влиза в залата, изкарват се и се сглобяват масите, оправя се осветлението, окрасява се залата, за да може да се открие шампионатът.

 

Споменахме вече, че това е второ първенство тук в България. Това помага ли ни пред световната снукър асоциация, заемаме ли вече по-предни позиции в европейския снукър?

 

Смятам, че имаме доста добри позиции, поне според мен. В момента сме в прекрасни отношения с европейската федерация, те много ни харесват. Казват, че в последните години най-добре представилата се страна домакин е нашата. Освен това със самите шефове на федерацията сме в чудесни приятелски отношения, така че мисля, че позициите са ни много добри. Плюс това имах възможността да се запозная и с шефа на световната снукър асоциация, който никога не е идвал в България, но все пак подкрепя това, което правим и ще дойде, когато има възможност. Така че, особено с двете първенства, които организирахме, сме затвърдили тотално позициите си.


Нека поговорим и за снукъра като спорт у нас. Може ли да се каже, че бъдещият Рони О'Съливан или Джон Хигинс ще тръгне оттук?

 

Още е доста рано да се каже, но защо не? Може да се случи, но ще трябва да минат поне 7-8 години, трябва да съумеем да запазим и разраснем този интерес, който има към играта в България. В момента целта ни е да популяризираме този спорт.

 

Това искахме и да те попитаме, помага ли организирането на подобни форуми за популяризирането на снукъра у нас, това ли е начинът? Развива ли се спорта при децата най-вече?

 

Определено се развива, особено през последните две години. Сега на това първенство от 8 наши състезатели 6 преминаха първата фаза на турнира и влезнаха едва ли не в топ 32 на турнира. Имаме няколко души, които отделят доста време да тренират малките деца и те се справят доста добре. Друго нещо, което направихме сега по време на първенството, беше да поканим най-добрия световен треньор Алън Триг, който е треньор на миналогодишния шампион до 21 години Каспер Филипиаг, а освен това е наставлявал играчи като О'Съливан, Динг и много други от световния елит. Той сега е тук и ще играе на мастърс турнира и ще остане още няколко седмици в България. Триг ще проведе и курс, който е свързан с подготовката на играчи, ще тренира играчи, а може да обучи и няколко български треньори.

 

Това изглежда като изключителен шанс за обучаващите и треньорите в България?

 

Да, това е невероятен шанс за нас. Само ще ви кажа, че преди няколко дни дойде за малко в клуба ни и показа неща, които промениха мирогледа на много хора за това как се случват нещата. Само за 15 минутки показа на хората неща, които нямаше да ги научат сами в следващите година-две. Уникален човек.

 

А имаме ли български таланти, които да се открояват? Ясно е, че всичко ще става с времето, трябват треньори и тренировки, но все пак отличава ли се някой?

 

Имаме няколко талантливи момчета, най-вече от София и Пловдив. Не искам да ги изреждам, тъй като мога да пропусна някой и ще ми се обиди. Но като цяло определено мога да заявя, че се стараят. Нещата се развиват доста положително, освен това клубовете са пълни с млади хора и деца, които искат да тренират и да се развиват.


Може ли да се каже, че има всички предпоставки за доброто развитие на снукъра у нас - като треньори, организация, спортни съоражения?

 

Като треньори не бих казал, че има предпоставки. Колкото до места за практикуване на този спорт, мисля че има достатъчно, за разлика от много други спортове в България. Ние разполагаме с висококачествени маси, на които може да се тренира. Сега, не разполагаме с масите, на които се играят световното първество или по-силните снукър турнири, но това не е и толкова наложително в случая. Спокойно може да се проведе една добра подготовка за човек, който иска и може да се бори за титли.

 

Можем ли да очакваме бъдещ шампион от България?

 

Разбира се, че можем. Сега и шестимата, които се класираха в топ 32 на европейското, знаят какво да правят с щеката. Вярно е, че не можем да се сравняваме с англичани, шотландци и ирландци, но всичко може да се случи. Ако успееш да накараш противника да играе по твоите стъпки, можеш да го победиш.


Би било много хубаво това. И един последен въпрос. Какви планове има федерацията за близкото бъдеще, какви проекти се приготвят и какви цели си поставяте? Може би ново европейско или световно?

 

Организацията на ново европейско или дори световно не би било проблем. Имаме нужната подкрепа от държавата и това е много важен фактор. Сега следват няколко ранкинг турнира, които ще определят шампиона на България. След това двамата най-добри ще заминат за европейското първенство в Латвия през юни. Това, което ще се опитаме да осъществим, е да сме домакин на турнир от сериите PTC. Това, обаче, зависи най-вече от средства и от фирма, която може сериозно да ни подкрепи, като тя ще получи сериозна реклама не европейския пазар. Имаме предложение от световната асоциация, имаме дата, месец, през който можем да го осъществим. Въпросът е да намерим спонсор, който ще може да си направи доста добра реклама, тъй като в месеца, в който можем да осъществим тунира, телевизия Евроспорт ще предава много часове снукър. Ние можем да продадем абсолютно цялата рекламна площ, която е в залата, включително и паната зад масата, които се виждат в 99% от времето. Така че ни е нужна фирма, която иска да рекламира в европейски мащаб не само у нас. Лошото е, че българските фирми не са заинтересувани от подобна реклама. Аз лично се ангажирам след края на европейското да направя някакви стъпки в посока намирането на средства, тъй като това е важен момент за снукъра в България. Това няма да допринесе за развиването на българските играчи, но със сигурност ще допринесе за популяризирането на играта тук, а и много от нашите играчи ще получат възможност да играят срещу най-добрите.