Обжалват оправдателната присъда на допингиращата се Силвия Дънекова

снимка: фейсбук

Решението на Дисциплинарната комисия към БОК за оневиняване на националната рекордьорка в бягането на 3000 м с препятствия Силвия Дънекова по допинг случая от олимпийските игри в Рио е обжалвано в рамките на 14-дневния законов срок, при това от две организации - Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) и Националния антидопингов център (НАЦ).

Случаят с 34-годишната Дънекова нашумя дни преди олимпийските игри, когато бе обявено, че е дала положителна допинг проба за CERA (от вида на т. нар. кръвен допинг). Акредитацията на лекоатлетката бе отнета и тя бе върната в България. На 20 април 2017 г. обаче Дисциплинарната комисия към БОК (с председател Николай Маринов) постанови, че "не са налице доказани по безспорен начин нарушения на антидопинговите правила", както "липса на вина или небрежност" от страна на Дънекова. След това развитие атлетката и адвокатът й Георги Стефанов обявиха, че не виждат смисъл решението да бъде обжалвано, защото това ще е в ущърб на цялата ни лека атлетика, пише в-к "Сега".

Обжалването обаче е факт и е направено надлежно от БФЛА и НАЦ пред Българския спортен арбитраж, който ще конституира двете жалби в едно дело. Оттук нататък има два варианта. При първия арбитражът (с председател Маргарита Златарева) отхвърля решението на ДК към БОК и сам налага размер на санкцията за допинг провинение на Дънекова (по правилник тя трябва да е 4 г.). Втората възможност е арбитражът да потвърди становището на ДК. Тогава решението за оневиняване на лекоатлетката ще бъде препратено на международната федерация (IAAF), която има право на свой ред да го обжалва пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

Впрочем именно тричленен трибунал на КАС намери Дънекова за виновна по допинг случая, след като се събра на 12 август 2016 г. в Рио де Жанейро. КАС решаваше на място всички допинг случаи по време на игрите, тъй като МОК му делегира тези права с цел избягване на грешки, които да водят до обжалвания отново в КАС.