Спипаната с допинг Дънекова се изкара Майка Тереза и обясни, че срещу нея има световен заговор

снимка: БТА/AP

Спипаната с допинг на Олимпиадата и посрамила България лекоатлетка Силвия Дънекова за пореден път пробва да се изкара Майка Тереза. Тя дори се закани да заведе иск срещу Световната антидопингова асоциация, Българската антидопингова асоциация и Българската федерация по лека атлетика. Дънекова е убедена, че няма никаква вина за разразилия се скандал, като предположи, че изследваната в олимипйската лаборатория проба не е нейна или е съхранявана неправилно. За целта тя арзказа своята версия на нарочен брифинг: 

"Първо ми взеха урина и видях, че резултатът е негативен. След това дойдоха да ми взимат само кръв. Това не ме е накарало да се притесня. Взеха ми и урина. Първата ми проба на урината беше с ниска плътност, за това хапнах един сандвич. Животът в селото си продължи, аз очаквах да направя това, за което съм отишла в Рио. Дойдоха документи, в които се казва, че съм дала положителна допинг проба".

"Поканиха ме в антидопинговата лаборатория, която е построена специално за игрите в Рио. Аз обаче реших, че нищо не разбирам и пратих лекаря на нацационалния отбор д-р Ангел Лозанов. Те обаче извадиха урина с различна плътност. За мен това значи или че урината не е моя, или че не е съхранявана правилно. Аз обаче ще се боря срещу тази несправедливост срещу себе си", разказа тя.

Силвия е наела адвокат, който да я представлява. Това е Георги Стефанов. Той заяви, че ще подаде искове в рамките на 2 седмици пред български съд, тъй като процедурата пред Спортния арбитражен съд в Лозана е сложна и няма гаранция, че ще разгледа представените от състезателката доказателства.

„Ние сме тук след консултация със специалисти. Всички те са категорични, че няма как извлечената проба от урината да увеличи плътността си с 3 единици. Взета е проба с резултат 0,6 плътност, а е изследвана с 0,9. Този препарат не дава никакъв резултат, ако не се комбинира с тестостерон. Все едно е пила чай. Представете си състезателка с дългогодишен опит да приеме препарат само да се уличи в това. Няма как да стане! Целта е да изчистим името на Силвия, а не тя да продължи да се състезава", каза Стефанов.

Състезателката категорично заяви, че не е приемала забраненото вещество еритропоетин (ЕПО) и се е доверявала изцяло на д-р Лозанов за своите хранителни добавки.