Диамантената лига по лека атлетика: Доха (ПРЕВЮ)

снимка: БГНЕС/EPA

Най-комерсиалната серия турнири по лека атлетика – Диамантената лига – започва новия си сезон в Доха на 6 май от 19 часа българско време. 38 шампиони и 50 медалисти от световни първенства и Олимпийски игри ще се изправят един срещу друг в емирството, а общият брой на участниците е над 200, които представят 50 нации от целия глобус.

Българските фенове на Царицата на спортовете ще могат да гледат на живо всички стартове по телевизия F+.

Митко Ценов ще бъде единственият роден представител в турнира в Доха в дисциплината 3000 м стийпълчейз. По-късно в програмата на веригата ще се включи и Ивет Лалова, която е планирала да направи дебюта си през сезона на 14 май в гладкото бягане на 200 метра в Шанхай.

Ето превю на всички „диамантени” дисциплини в Доха, с които ще подгреем за вълнуващия предстоящ олимпийски сезон в леката атлетика:

200 метра – мъже

Азиатският рекордьор на 100 и 200 метра гладко бягане (9.91 и 19.97) Феми Огуноде ще се опита да зарадва домакинската публика в Доха с престижно класиране, но никак няма да му бъде лесно в силната конкуренция на пистата. Победителят в дисциплината в Диамантената лига през последните две години Алонсо Едуард (Панама) ще му прави компания, както и Никел Ашмийд (Ямайка, победител в Доха през 2014) и Уолтър Дикс (САЩ), който е двоен бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин и двоен сребърен медалист от Световното първенство през 2011 година, като също така е рекордьор на трасето в Доха с 20.02 секунди от 2012-та.

400 метра – мъже

Тук катарските фенове също имат основания да гледат с изострен интерес, защото младокът – 19-годишният Абдела Харун ще направи дебюта си в Диамантената лига в Доха веднага след като спечели сребърен медал на Световното първенство в зала в Портланд.

Задачата му да спечели обаче ще бъде доста сложна, при положение, че в състезанието ще участва суперфаворитът от САЩ ЛаШон Мерит – бивш олимпийски и двукратен световен шампион, сребърен медалист от първенството на планетата миналата година. Мерит, който е рекордьор в надпреварата в Доха с 44.19 сек от 2012 година, направи най-силния си дебютен резултат през сезон в кариерата си, спирайки хронометрите на 44.22 в Де Мойн на 29 април.

Гордостта на Ботсвана в дисциплината Исаак Маквала също ще дебютира в Доха, а сребърният медалист от Лондон 2012 Лугелин Сантос (Доминиканска република) е другият от фаворитите.

1500 метра – мъже

Организаторите са се погрижили да има звездно присъствие в тази дисциплина – олимпийският шампион от Пекин 2008 Асбел Кипроп (рекордьор в Доха с 3:29.18 от 2014-та), сребърният медалист от Световното 2015 Елайджа Мотоней Манангой и Силас Киплагат, който няма пропуснат голям финал от 2011-та година, но може да се похвали само със сребро оттогава досега, постигнато именно в Дегу.

3000 метра стийпълчейс – мъже

На Митко Ценов никак няма да му е лесно да се съревновава с отличните състезатели, които ще участват в Доха, начело с двукратния олимпийски шампион от Кения Езекиел Кембой и сънародника му Джайръс Биреч, който миналата година грабна втория си пореден диамантен трофей в дисциплината.

Сребърният медалист от последните две световни пъревнства Консеслус Кипруто и рекордьорът на трасето Пол Копсиеле Коеч също ще са на стартовата линия.

110 метра с препятствия – мъже

Тук всички погледи са вперени в Омар МакЛауд – световен шампион в зала на 60 метра. 22-годишният бързак от Ямайка също така е първият човек, който е бягал под 10 секунди (9.99) на 100 метра и под 13 секунди (12.97) на 110 метра с препятствия.

Актуалният олимпийски шампион и световен рекордьор Ариес Мерит се завръща на пистата след претърпяна трансплантация на бъбрек. 33-годишният бивш световен шампион и трикратен победител в Доха Дейвид Оливър също ще е на пистата – той е и рекордьорът на трсето с 12.95 от 2008 година.

Висок скок – мъже

Местният герой Мутаз Баршим ще се цели в първа победа в Доха от четвъртия си опит, след като може да се похвали само с второ място през 2013 година, въпреки че два поредни сезона печели диамантения трофей.

Стартовият списък в дисциплината може да се окаже прелюдия към финала на Олимпийските игри в Рио – световният шампион и бронзов олимпийски медалист Дерек Друин (Канада), Жан Говей, сребърният олимпийски медалист Ерик Кинард, както и Роби Грабарз, който сподели с Баршим и Друин бронза в Лондон 2012.

Троен скок – мъже

Център на внимание в тройния скок ще бъде Крисчън Тейлър, който е четирикратен носител на диамантения трофей и действащ олимпийски шампион, както и двукратен (плюс настоящ) световен шампион. Той пристига в Доха с водещ резултат за сезона досега – 17.11 метра в Насау на 16 април.

Световният шампион от 2013 година и член на престижния „клуб 18” Теди Тамго ще направи международното си завръщане в Доха и това със сигурност ще повиши интереса към дисциплината.  

Хвърляне на диск – мъже

Световният шампион Пьотър Малаховски е големият фаворит в дисциплината, като основният му конкурент изглежда ще е белгиецът Филип Миланов, както може би и полякът Роберт Урбанек.

100 метра – жени

Световната шампионка на 200 метра Дафне Схиперс ще направи дебюта си през годината именно в по-късата дисциплина в Доха. Тя ще се съревновава с Тори Бауи (10.80 личен рекорд) и бронзовата медалистка от Световното Мюриел Ауре, както и друга звезда – Вероника Кембъл-Браун от Ямайка.

Рекордьорката на трасето Алисън Филикс няма да вземе участие в Доха заради контузия.

800 метра – жени

Световната шампионка от 2013 година и миналогодишната бронзова медалистка от Мондиала Юнис Съм вероятно ще командва парада в надпреварата. Тя се стреми към четвърти пореден диамантен трофей този сезон, като основната ѝ конкурентка е Кастър Семеня – сребърна медалистка от Лондон 2012.

3000 метра – жени

Един от най-дългоочакваните дуели в Доха е този между Алмаз Аяна – световна шампионка на 5000 метра – и Вивиан Черуйот, която миналата година се завърна от майчинство и грабна световното злато на 10 000 метра.

Други високопоставени състезателки са Мърси Чероно и Виола Кибивот от Кения и Гелете Бурка от Етиопия.

400 метра с препятствия – жени

Двукратната световна шампионка Зузана Хейнова прави дебюта си през годината, като според прогнозите, може дори да се прицели в рекорда на трасето – 54.27 секунди, поставен през 1999 година от румънката Йонела Тарлеа-Манолаке.

Основната ѝ съперница за победата вероятно ще бъде азиатската шампионка Кеми Адекоя, а още на пистата ще бъдат Касандра Тате, Калийс Спенсър и Дейн Сара Питърсън.

Овчарски скок – жени

Това е дисциплината без особено изявен фаворит. В надпреварата се включва сребърната медалистка от Световното в зала Санди Морис (САЩ), която изглежда в най-добра форма в момента. Победителката в Диамантената лига от миналата година обаче Николета Кириакопулу обещава да предложи сериозен отпор, както е рекордьорката в Доха с 4.70 метра от Германия Зилке Шигелбург.

Троен скок – жени

В Доха една срещу друга ще се изправят действащата олимпийска шампионка Олга Рипакова и актуалната световна шампионка Катерине Ибаргуен. 31-годишната Рипакова все още няма загуба в Доха, но пък Ибаргуен има 18 успеха в Диамантената лига и е обща победителка в последните три кампании.

Тласкане на гюлле – жени

Актуалната световна шампионка в зала от март месец Мишел Картър от САЩ е фаворитката в надпреварата, но сребърната медалистка от първенството Анита Мартон от Унгария е голяма заплаха. Друга американка – Тиа Брукс – също заслужава вниманието на феновете.

Хвърляне на копие – жени

Световната шампионка Катарина Молитор ще се цели в първа победа в Диамантената лига, а основната ѝ конкурентка е Сюнет Вильоен от ЮАР.