Лавиени и Адамс са номер 1 в атлетиката за 2014

снимка: БТА/AP

Французинът Рено Лавиени (овчарски скок) и  новозеландката Валъри Адамс (гюле) бяха обявени за най-добри  спортисти за изминалата година по време на гала-вечерта на  Международната асоциация по лека атлетика (ИААФ) в Монако.

Това  беше и първият случай, в който състезатели от тези две  дисциплини печелят наградите за най-сериозни постижения за  сезона. Лавиени, на 28 години, постави световен рекорд с 6.16 метра по време на състезание в украинския град Донецк през февруари. Той подобри постижение на легендарния Сергей Бубка от преди 21  години, а освен това спечели 21 от 22 състезания, в които взе  участие.

"Това беше сезон-мечта за мен. Световният рекорд допринесе  много за спечелването на тази награда, но аз също така бях на  първо място и в много други състезания. Е, не бях толкова добър  като Валъри, защото загубих едно. Но 21 от 22 си е доста добро  постижение в дисциплина, която обикновено е доста оспорвана и  непредвидима", каза Лавиени на награждаването, цитиран от БТА.

Адамс, на 30 години, спечели девета световна титла след  победата на закрито в Полша. Състезателката от Нова Зеландия  остана непобедена през цялата година и продължи перфектната си  серия до 56 поредни успеха в различни надпревари.

Тя не е  слизала от първото място от 2010 година насам и е единствената  състезателка с победи във всички седем срещи на Диамантената  лига през изминалия лекоатлетически сезон.

"Това е черешката на тортата след един перфектен сезон.  Годината беше трудна и ме изцеди физически, но аз съм горда да  бъда тук и да представям Нова Зеландия и Океания", заяви тя.