Пет години затвор за Оскар Писториус

галерия:

снимка: БТА/XINHUA

Пет години затвор ще трябва да излежи лекоатлетът Оскар Писториус, стана ясно преди броени минути, след като съдия Токозиле Масипа произнесе окончателната присъда по делото за убийството на приятелката на южноафриканеца - Реева Стеенкамп.

Състезателят с два ампутирани крака получи присъдата за убийството на Реева и ще излежи срока на наказанието си в Централния затвор на Претория.

Трагедията се случи в дома на Писториус в Претория в ранните часове на деня на Свети Валентин през миналата година.

Атлетът се призна за виновен, но пледираше, че тежкото деяние е трагичен инцидент, след като той помислил Стеенкамп за крадец.

Веднага след това Оскар Писториус бе арестуван и му бяха повдигнати обвинения в убийство. Последва двумесечен процес, след който атлетът бе освободен, но признат за виновен със смекчаващи вината обстоятелства.

Максималната присъда, която Писториус можеше да получи за деянието си, бе 15 години зад решетките.

Още, докато четеше мотивите за решението си съдия Масипа загатна, че срокът на присъдата ще бъде нито най-големият, нито най-малкият и така и се оказа. Той получи 5 години или 1/3 от максималното възможно наказание. Обвинението настояваше за 10 години ефективна присъда.

4119952

Според Sky Sports семейството на Реева Стеенкамп е удовлетворено от решението на съда. Медиите в ЮАР пък твърдят, че адвокатите на Писториус няма да обжалват присъдата.

Веднага след нейното произнасяне Оскар Писториус бе отведен към мястото, което ще бъде негов дом в следващите 5 години - Централния затвор в Претория. Той се слави като пренаселен с най-опасните престъпници на Южна Африка.

Писториус ще бъде въдворен в специална килия, която ще отговаря на специфичните му нужди, която според южноафриканските медии е била приготвена за него още вчера.