Италианец зарадва Ботуша с етапна победа в Джирото

Винченцо Нибали от тима на Бахрейн-Мерида хвърли в екстаз италианските фенове на колоезденето, като спечели първата етапна победа за страната си в юбилейното 100-но издание на Джирото.

Нибали, който е един от фаворитите за крайната победа, взе 16-ия етап от Ровета до Бормио (222 км) след зрелищно надлъгване на финалната права с Микел Ланда от Тийм Скай, като го изпревари със сантиметри, а времето им е 6:24.22 часа.

12 секунди след тях на третото място финишира Наиро Кинтана от Мовистар, който също е сред фаворитите за победа в Джирото.

Носителят на розовата фланелка на лидер Том Думулен от Сънуеб завърши близо две минути след тях и загуби голяма част от аванса си, който се стопи до само 31 секунди пред Кинтана и 72 секунди пред Нибала. Белгиецът имаше стомашни проблеми, но стисна зъби и завърши етапа, макар и да беше много разочарован от времето си.

Етапът започна с минута мълчание в памет на жертвите от атентата в "Манчестър Арена", както и на починалите тези дни шампион по мотоциклетизъм Ники Хейдън и германската трианлонистка Юлия Виленер, които бяха погубени от безразсъдни шофьори, докато карат колело.