България е домакин на рафтинг курс за професионални гидове в бързи води

галерия:

За трета поредна година България е домакин на рафтинг курс за професионални гидове в бързи води по системата на IRF - Международната рафтинг федерация, съобщиха за БТА от клуб "Адвенчър Нет", с чиято подкрепа се осъществява курсът.

 

Събитието ще се състои в бързеите на река Струма в Кресненското дефиле от 24 до 27 март 2011г. Организатори и ръководители на обучението са Александър Пастир от Босна и Давор Кос от Хърватска - инструктори от Международната рафтинг федерация.

 

Интересът към подобен род обучение непрекъснато расте, заявиха от клуб "Адвенчър Нет". В него тази година ще участват над 50 души от различни клубове, сред които има начинаещи и напреднали. Курсът ще даде възможност за повишаване на квалификацията на напредналите гидове, както и за придобиване на такава за начинаещите. Успешно преминалите курса ще придобият сертификат от Международната рафтинг федерация за управление на лодка в
бързи води в съответния клас.

 

Представянето на участниците и първият тренинг на реката с обучение на техники за гребане и управление на лодки ще бъде на 24 март, четвъртък. Заниманията ще продължат в петък и събота с усвояване на различните сигнали, техники на спасяване, работа с въже, действия в критични ситуации. В неделя ще има изпит от 10 до 13 часа на реката. След това инструкторите и участниците ще обсъдят резултатите от курса и курсът ще бъде закрит с раздаване на сертификатите.