Етър победи в Габрово и докосва титлата по хандбал при жените

Отборът на „Етър 64“ направи решителна крачка към спечелването на 10-а шампионска титла в своята история. Воденият от Йонка Генчева тим се наложи като гост над „Бъки“ с 23:28 в първата среща от Суперфинала на държавното първенство при жените, в който се играе до две победи от три мача. Вторият двубой е идната събота във Велико Търново и при нов успех „болярките“ ще триумфират за втора поредна година със златните отличия.

С основен принос за победата на „виолетовите“ беше най-добрата вратарка в родното първенство Десислава Николова, която направи спасявания в ключови моменти от срещата и отрази впечатляващите 6 (!) седемметрови наказателни удара. Домакините не успяха да се справят и със опазването на Силвана Савич. Състезателката от Сърбия беше най-резултатния играч в мача и заби 15 гола за успеха на своя тим, осем от които от линията за изпълнение на наказателен удар.

Бъки“ държеше инициативата през по-голямата част от първото полувреме. Габровският тим поведе с 5:3 и 8:5, но „Етър 64“ изравни - 8:8. Домакините отново дръпнаха напред с три гола при 12:9, но и този път не успяха да запазят аванса си. Със серия от 1:5 в последните 8 минути на полувремето, „виолетовите“ дори успяха да поведат преди почивката. Тя дойде при резултат 13:14. „Бъки“ направи силно начало на второто полувреме и със здрава игра в защита, откраднати топки и успешно реализирани контраатаки от Лидия Ковачева за трети път в мача поведе с три гола – 17:14. Точно в тези минути на импулс в играта на габровки Деси Николова направи три ключови спасявания на 7 метрови наказателни удари и и не даде шанс на домакините да се откъснат сериозно в резултата. Постепенно искрата в състава на „Бъки“ изгасна, темпото спадна, концентрацията в завършващата фаза също и мачът пое в желаната от гостенките посока. В минутите между 39-а и 51-ва отборът на „Етър 64“ реализира 8 гола и получи само един, и съответно резултатът стана 20:24. В оставащото време „болярките“ успяха да съхранят аванса си и дори да го увеличат с попадение в последните секунди на Данислава Петрова, за финалното 23:28.

За „Бъки” Лидия Ковачева реализира 9 гола в мача, Силвия Атанасова добави 8, Мари Томова се разписа 5 пъти, а с едно попадение се отчете Виктория Христова. За „Етър 64“ Силвана Савич заби 15 гола,  Даниела Коцева вкара 5.

За да остане в битката за титлата „Бъки“ трябва да спечели втората среща от Суперфинала, която е на 20-и май (събота) в старата столица. Ако момичетата на Веселина Златева успеят, ще се играе трети решаващ двубой, който е насрочен за 29-и май, отново в зала „Орловец“ в Габрово.