Норвегия разплака Хърватия и е на финал на Световното по хандбал срещу Франция

Норвегия си осигури участие на финала на Световното първенство по хандбал за мъже за първи път в своята история, след като надви с 28:25 след продължения (22:22 в редовното време) шампиона от 2003-а година и четирикратен финалист Хърватия.

Норвежците, които играят за първи път и на полуфинал, водеха до полувремето с 12:10 и в крайна сметка преодоляха изравняването и устрема на Хърватия, за да си гарантират мач за титлата срещу домакините и защитаващите титлата си французи.

Франция ще се опита да вземе своята шеста световна титла срещу съперник, който на последното Европейско първенство е едва 4-и, а и в предварителната група беше победен с 31:28.

"Това е моето 10-о първенство и най-после аз постигнах моята цел, да спечеля медал. Това е просто невероятно, радваше се след мача пивотът на норвежците Бярте Мюрхол.

22-годишният вратар Торбьорн Бергеруд беше обявен за играч на мача, след като спаси дузпа, изпълнена от Златко Хорват в последната минута на редовното време и след 22:22 се стигна до продължението.

След началото на първите пет минути хърватите поведоха с 24:22, но бързите атаки на скандинавците обърнаха развоя на мача.

Хорват беше реализатор номер1 за хърватите с 6 попадения, а също толкова за Норвегия вкара и Мюрхол.