България спечели домакинство на Световна купа по хандбал

снимка: БТА/AP

На свое заседание в Германия Международната федерация по хандбал гласува България да бъде домакин на Световната купа за мъже догодина. Турнирът ще се проведе през юни 2017, като мачовете ще се играят в Габрово и Велико Търново. За втора поредна година IHF организира подобна надпревара, която носи името „Emerging Nations Championship”. Националният отбор на България по право се класира като домакин, а останалите 15 тима ще бъдат ясни до края на тази година.

„Радостни сме, че ще приемем такъв елитен форум. Поради добрите оценки от организацията на Европейското за младежи във Варна и Камчия вече на България се гледа по-различно от Световната Европейска централа и имаме авторитет сред хората в IHF и EHF. Това е една от целите ни през последните години, а именно да върнем доброто име на страната в международен план с успехи и добра организация на хандбални турнири. Вървим по правилния път и очакваме с нетърпение да разберем държавите, които ще бъдат определени да дойдат в България през 2017 година. Ние вече сме изготвили концепция по която ще работим, за да се представим отново на високо ниво като домакини”, каза шефката на българската федерация по хандбал Росица Бакърджиева.

Междувременно в дербито при жените от петия кръг Бъки (Габрово) нанесе първа загуба на вицешампионките от ХК Свиленград и ги победи с 34:26. Срещата в зала ”Орловец” вървеше равностойно през първото полувреме, което завърши 14:14, но през втората част момичетата на Веселина Златева надиграха своя противник и приключиха срещата с 8 гола разлика. 13 попадения за победителките реализира завърналата се след тежка контузия Лидия Ковачева.

При мъжете, ДП - 9 кръг

ХК "Пирин 94" - ХК "Чардафон" - 22:25 (12:12)

ХК "Локомотив" ГО - ХК "Фрегата" - 19:28 (6:10)

Жени, купа България- квалификация 

ХК "Хасково" - ХК "Раховец 2008" - 44:10 (22:4)