Джокович и Дел Потро напред на Уимбълдън

снимка: Kurir.rs

Световният №2 Новак Джокович се класира за втория кръг на "Уимбълдън", след като престоя на корта едва 40 минути. Той водеше с 6:3, 2:0, когато Мартин Клижан се отказа поради контузия. 

В началото на двубоя изглеждаше, че срещата може и да е равностойна. Сърбинът обаче търпеливо изчака своя момент в първия сет, проби и го затвори. На почивката словакът получи медицинска помощ заради проблеми с глезена. Той бе превързан и започна втория сет, но след два гейма и половина, в които очевидно имаше проблеми с предвижването, се отказа. 

Следващият съперник на трикратния шампион е Адам Павлашек от Чехия. Днес 22-годишният тенисист постигна първа победа в основната схема на "Уимбълдън" след успех срещу американеца Ернесто Ескобедо с 6:7(7), 6:1, 6:3, 6:1.

Миналогодишният финалист Милош Раонич (Канада) също стартира с успех над германеца Ян-Ленард Щруф със 7:6(5), 6:2, 7:6(4). Шестият в схемата Раонич пласира 20 аса и общо 55 печеливши удара срещу 32 на съперника. Следващият съперник на канадеца ще бъде руския ветеран Михаил Южни, който се справи с французина Никола Маю с 6:2, 7:5, 6:4. 35-годишният Южни е четвъртфиналист в Лондон през 2012 година.

Поставеният под номер 15 Гаел Монфис (Франция) започна с победа над германеца Даниел Брандс с 6:3, 7:5, 6:4 и очаква мач срещу Кайл Едмънд, който спечели изцяло британския сблъсък с получилия "уайлд кард" Аликсандър Уорд с 4:6, 6:3, 6:2, 6:1.

Малко по-рано през деняХуан Мартин дел Потро се класира за втория кръг след труден успех в четири сета над Танаси Кокинакис с 6:3, 3:6, 7:6(2), 6:4. Австралиецът се смъкна до 486-о място в световната ранглиста, след като бе преследван от различни контузии в последно време и преди близо месец в Хертогенбош постигна едва първата си победа от 2015 година насам, но отново нямаше късмет с жребия си на Голям шлем.

Той бе елиминиран от Кей Нишикори на “Ролан Гарос”, а сега се представи доблестно срещу Дел Потро, но при 1:1 сета изпусна аванса си от пробив и позволи на аржентинеца да спечели с тайбрек. Впоследствие Кокинакис загуби подаването си за 4:5 в четвъртия сет и въпреки че спаси шест мач-бола в десетия гейм, трябваше да преклони глава пред Дел Потро. Аржентинецът спечели не толкова с марковия си мощен форхенд, колкото с великолепен контрол върху бекхенд-слайса си, а и повече разнообразие в отиграванията. 

Дел Потро ще играе във втори кръг срещу Ернест Гулбис, който елиминира Виктор Естрея с 6:1, 6:1, 6:2.