La Decima за Рафа Надал! Кралят е непобедим

Рафаел Надал триумфира за рекордния десети път на любимия си турнир - Ролан Гарос. Матадора разнебити във финала на "Филип Шатрие" с 3:0 сета Станислас Вавринка - 6:2, 6:3 и 6:1.

SPORTA.BG ПРОСЛЕДИ ВСИЧКО НАЙ-ИНТЕРЕСНО - ЧЕТЕТЕ ТУК

Рафаел Надал потвърди тоталната си доминация на клей и с изпълнен до съвършенство тактически план укроти мощта на Стан Вавринка, сядайки на трона на Ролан Гарос за рекорден десети пъти – 6-2 6-3 6-1. Матадора постоянно принуждаваше съперника си да играе от неудобни позиции и спечели трофея без загубен сет, като междувременно развали перфектната статистика на съперника му, който до момента имаше три спечелени финала от Големия шлем.

Много се говореше за сблъсъка между кошмарния за връщане въртелив форхенд на Надал и гръмотевичния бекхенд на Вавринка, само че днес Рафа бе напълно подготвен за мощта в ударите на съперника си. Той успя изкусно да вкара мача в своя накъсан като динамика ритъм, в който всяка точка сякаш отеква с огромна тежест. И макар откриващият сет да завърши с резултат 6-2, общото игрово време достигна 44 минути.

Големият проблем за Вавринка бе, че Надал разчиташе сервисите му със страхотна успеваемост и швейцарецът реално не доминираше повечето от разиграванията в собствените си подавания,пишат анализаторите от tenniskafe. Стан заличи четири брейкбола в маратонски гейма за 2-2, но загуби следващите четири поредни, а в погледа му се четеше раздразнение от факта, че той сякаш безпомощно се движеше в рамките на тактически замисъл на Краля на клея.

Надал проби на нула веднага след почивката и до края не даде нито един брейкбол на Вавринка, който в заключителните мигове на частта вече изгуби контрол над нервите си и потроши една ракета. Всъщност, това е помагало на Стан в минали финали да се освободи от напрежението и да заиграе по-силно, но не и днес. Днес сякаш нищо не можеше да спре устрема на Надал към завръщане на трона на Ролан Гарос.

По познат сценарий от втория сет, Рафа проби в самото начало на третия и затвърди на нула за аванс от 2-0 гейма. Надал се закрепи в подаването на Вавринка и при 3-1, когато успя да дочака грешките на швейцареца да го провалят и реши мача с втори брейк за 4-1. Триумфът вече изглеждаше само като въпрос на време и дойде с краен резултат 6-2 6-3 6-1.

Рафа изпраща клей сезона с 24 победи в 25 мача и общо четири трофея, след които десетият от Големия шлем. От понеделник испанецът ще е новият №2 в световната ранглиста със 7,285 точки, а пред него остава единствено Анди Мъри с 9,890 т.

Същевременно, Рафа заслужи 15-ия си трофей от Големия шлем, с което се изкачи еднолично на второ място във вечната класация, където преди турнира бе наравно с Пийт Сампрас с по 14 титли. На върха е Роджър Федерер с 18.

Заради уникалните си постижения на Ролан Гарос, Надал дори ще получи от организаторите реплика на трофея в реален размарен, а не умалено, каквато е традицията.