Халеп извърши невъобразимо чудо на Ролан Гарос

снимка: БГНЕС/EPA

Финалистката от 2014 година Симона Халеп се поздрави с една от най-изключителните победи в кариерата си досега. Поставената под №3 в схемата румънка се класира на полуфиналите на "Ролан Гарос" след епична победа с 3:6, 7:6 (6), 6:0 срещу намиращата се в прекрасна форма украинка Елина Свитолина. Поставената под №5 Свитолина водеше с 5:1 във втората част, а в тайбрека имаше и мачбол, но Халеп отказа да се предаде и успя да надделее.

В първия сет Свитолина поведе с 5:0, Халеп взе следващите три гейма, но украинката все пак затвори частта с 6:3. Вторият сет донесе много емоции на зрителите. Украинката бе много близо до победата при 5:1, но след това допусна съперничката й да вземе 5 поредни гейма и да излезе напред в резултата при 6:5. Нещо повече, румънката имаше три поредни сетбола при 0:40 в 12-ия гейм, в който украинката сервираше. Свитолина обаче успя някак да се спаси, стигайки до 40:40. След това украинката спечели невероятна точка, за да отрази четвърти сетбол и вкара сета в тайбрек. В него Свитолина водеше с 4:2, но допусна леки грешки и Халеп излезе напред при 5:4. При 6:5 Свитолина имаше мачбол, но следващите три точки бяха спечелени от Халеп и победителката трябваше да бъде определена в решаващ трети сет, пише Спортал. Той обаче се оказа по-скоро с протоколен характер, тъй като в него Халеп успя бързо да прекърши съперничката си, която не съумя да се пребори дори за гейм. По този начин Халеп си върна на Свитолина за поражението си от нея на финала в Рим миналия месец.

25-годишната Халеп, която днес загуби за първи път сет от началото на турнира, ще спори за място на финала с поставената под №2 Каролина Плишкова (Чехия). Финалистката от US Open надви на 1/4-финалите поставената под №28 представителка на домакините от Франция Каролин Гарсия със 7:6 (3), 6:4. Плишкова водеше с 5:3 в първия сет, но Гарсия взе следващите три гейма. 25-годишната чехкиня все пак успя да надделее в тайбрека, а един пробив - в 10-ия гейм, й бе достатъчен, за да вземе втория сет, а с това и мача. Плишкова ще играе за първи път в кариерата си полуфинал на турнира от "Големия шлем" в Париж.

В другия полуфинал съпернички са Йелена Остапенко (Латвия) и №30 в схемата Тимеа Бачински (Швейцария).