Надал изяде геврек и обърна Колшрайбер в своя мач №1000

снимка: БГНЕС/EPA

Рафаел Надал вече официално е 11-ият член на елитният клуб "1000" - тенисисти с повече от 1000 мача в професионалната си кариера на ниво АТП.

Испанецът направи това със своята 822-а победа на тура, която обаче дойде след мач срещу Филип Колшрайбер, в който Надал загуби първия сет с 0:6. Иначе казано - испанецът изяде "геврек" в откриващия сет.

Матадора не бе губил сет на 0 от Аустрелиън Оупън 2015 (на четвъртфинал срещу Томаш Бердих), но в последствие успя да намери своята игра и да постигне обрат - 0:6, 6:2, 6:3, съобщава Гонг.

Така Надал продължи участието си на един от едва трите Мастърс турнира, които не е печелил в кариерата си.

"1000 мача са много. Очевидно е хубаво, защото това значи, че имам дълга кариера. През годините съм чувал, че ще имам кратка кариера, така че това е нещо важно за мен. Спомням си първия си мач много добре, защото беше у дома в Майорка. Беше и моята първа победа на АТП ниво и беше страхотно чувство."

Първият мач в Майорка е през далечната вече 2002 година, когато Надал е само на 15 години и 10 месеца, и побеждава Рамон Делгадо с 6:4, 6:4.

Обратът срещу Колшрайбер пък осигури на четирикратния финалист в Маями осминафинален мач срещу Никола Маю. Френският ветеран победи отстранилия Григор Димитров Гуидо Пея с 6:4, 6:3 и така за първи път в кариерата си достигна до четвъртия кръг на Мастърс турнир.

В списъка с тенисисти с над 1000 мача на тура Надал се присъединява към имена като Джими Конър (първи с 1535 мача), Роджър Федерер, Иван Лендъл, Андре Агаси, Джон Макенроу и други.  Със своите 822 победи пък испанецът е с най-добър процент на победи спрямо мачове -82,19%.