НА ЖИВО С КАРТИНА! Федерер спечели суперкласиката срещу Надал (ВИДЕО+СНИМКИ): 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 (КРАЕН)

галерия:

- С чутовни мъки Федерер спечели подаването си, а с това и първия в годината турнир от Големия шлем. 

- Грандиозно!!! Надал губеше с 0:40 в осмия гейм. Това не го отказа и той стигна до дюс. Последваха нечовешки разигравания, които изцедиха до краен предел играчите. В крайна сметка Федерер проби от петия си шанс и ще сервира за титлата на Аустрелиън Оупън.

- Гладиаторска битка на "Род Лейвър Арина" в шестия гейм на финалния сет! В нея Роджър Федерер се завърна с гръм и трясък в мача, защото проби. 3:3 гейма!

- Надал има предимство от 3:2 гейма и пробив! Федерер взима лесно подаванията си, след като катастрофира в началния гейм. Надал пък оцелява по-чудо на своите сервис геймове, успявайки да спаси по няколко точки за пробив. 

- Швейцарецът не се предава - спечели си подаването по убедителен начин и намали пасива си на 1:2 гейма

- Уникален мач. Надал затвърди пробива си и води с 2:0 гейма. Федерер обаче имаше точки за пробив. В тях напрежението на корта можеше да се реше с нож, но в крайна сметка нервите на Рафа се оказаха здрави като корабни въжета.

- Превъзходно начало на финалния сет за Рафаел Надал. Испанецът проби сервиса на Роджър Федерер и така има чудесен аванс, който ще опита да затвърди на своето подаване.

- В паузата преди петия сет швейцарецът използва правото си на 5-минутна медицинска пауза, но не пролича да има някакъв сериозен проблем от физически характер. По-скоро Федерер искаше да си даде малко повече време за почивка.

- Рафаел Надал изкопчи четвъртия сет със 6:3 гейма, възползвайки се от пробива, който направи. Това се оказа достатъчно и зрелището между двамата великани влиза в петия решителен сет.

4163296

- Двамата си размениха подавания с успех, а това е добре дошло за Рафаел Надал, който е захапал шанса в четвъртия сет и води с 5:2 гейма.

- Рафа затвърди пробива след нов маратонски гейм и уверено е напред в резултата с 4:1.

- Надал проби и води с 3:1 гейма в четвъртия сет. Матадора дочака по-слаб сервис гейм на противника и не прости.

- Роджър не трепна и изравни за 1:1 гейма.

 - Рафа няма да се даде лесно. Той спечели подаването си за старт на четвъртия сет и поведе с 1:0 гейма.

- Швейцарецът отнесе като тайфун своя опонент. 35-годишният ФедЕкспрес лети по корта, сякаш е 25-годишен и почти не греши, което отчайва Надал. Роджър спечели третия сет с категоричното 6:1 и води с 2:1 сета!

- Надал се задържа в сета, защото изтръгна с кански мъки един гейм и така изостава с 1:3, но има само един пробив пасив.

- 3:0 за Роджър след безметежен сервис гейм.

- Федерер мъчително си спечели подаването в началото на третия сет. След това той се понесе на вълната и съумя да осъществи пробив. 2:0 гейма за Маестрото!

- Рафаел Надал изравни сетовете - 1:1. Той доминираше във втората част и това му позволи да затвори гейма със 6:3 за 42 минути игра.

- Роджър се посъбуди и върна единия от пробивите, а после бързо спечели и втори пореден гейм, за да намали изоставането си на 2:4.

- Брутална игра на Надал, който разнебитва Федерер във втория сет. Матадора води с 4:0 гейма и със сигурност ще изравни сетовете за 1:1. Рафа демонстрира страхотен усет при сервисите на Роджър и го кара да страда при всяко разиграване.

- Испанецът проби! Той съсипа Федерер с перманентни удари към бедхенда и с това заслужено получава сериозен аванс във втория сет. Последва маратонски сервис гейм за Надал, в който той срещна трудности и се наложи да спасява 2 брейк точки, но затвърди пробива и има аванс от 3:0 гейма.

- Надал реагира мотивирано и си взе безпроблемно първия гейм във втория сет.

- Роджър Федерер спечели първия сет със 6:4 гейма, завършвайки гросмайсторски с ас!

- 5:3 - Роджър бързо затвърди пробива и е на крачка от победа в откриващия сет на финала.

- Федерер пръв избухна с пробив. Изведнъж Маестрото взе нещата под контрол като пласира няколко супер ретура, с които постави Матадора под напрежение. В крайна сметка ФедЕкспрес извоюва успех в седмия гейм и поведе с пробив - 4:3.

- 3:3 гейма. Не се вижда как някой ще пробие противника. Първият сет отива със страшна сила към тайбрек!

4163293

- Двубоят продължава без пробиви - 2:2 гейма. Федерер засега не рискува с излизания на мрежата и предпочита да се нагажда към стила на Надал с по-продължителни разигравания.

4163292

- Испанецът лесно си взе подаването и не даде и точка на швейцареца. Последва не толкова безметежен, но все пак успешен сервис гейм и за швейцареца - 1:1 гейма.

- НАЧАЛО НА СРЕЩАТА - ПРЪВ ЩЕ СЕРВИРА РАФАЕЛ НАДАЛ!

- Точно в 10.26 часа бг време гладиаторите се появиха на "Род Лейвър Арина" и загряват пред препълнените и въодушевени трибуни.

- Букмейкърите дават леко предимство в този мега сблъсък на Рафаел Надал. Водещите онлайн заложни къщи са оценили шансовете на испанеца за краен успех с коефициент от 1,80. Ставката за швейцареца пък е 2,10.

4163291

----------------------------------------------------------------------------------------------

Носителят на 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер се изправя срещу Рафаел Надал, който има 14 титли от Шлема на финала на Аустрелиън Оупън днес от 10.30 часа бг време.

Суперкласиката, която вече се нарича ФЕДАЛ е чакана с огромен интерес от целия свят. Всички са затаили дъх преди Маестрото и Матадора да се появят на Централния корт в Мелбърн - "Род Лейвър Арина".

Sporta.bg ще следи двубоя на живо
 
Гледайте мача на този линк
 
Ето какъв сблъсък ни чака - сурови цифри от Патрик Муратоглу:
 

ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ

Надал излиза за четвъри път на финал в Откритото първенство на Австралия след 2009, 2012 и 2014-а година. ФедЕкспрес пък се цели в 18-ата си титла от Шлема. Това ще е първи мач между дваете живи легенди във финал на турнир от Големия шлем от 2011-а година насам.

ПЪТЯТ

На полуфиналите Рафа отстрани първата ни ракета Григор Димитров след епичен 5-сетов сблъсък, продължил близо 5 часа. Швейцарецът от своя страна успя да се наложи след истински трилър над своя сънародник Стан Вавринка със 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3.

СТАТИСТИКАТА

Испанецът има аванс от 18-9, 8-6 в мачове 2 от 3 сета, 12-2 на клей и 9:3 в сериите "Мастърс 1000". На твърди кортове ситуацията е равностойна 5:5, а на трева Федерер води с 2:1.

В Индиан Уелс Надал е печелил 2 пъти титлата, а Федерер три пъти. Матадора обаче няма трофей от Шлема, от цели 6 години - когато триумфира на "Ролан Гарос" 2011. До момента Федерер и Надал са разиграли 5630 точки в своите мачове. Надал е спечелил 2851, а Федерер 2779. Общото време на корта прекарано от двамата е 2 дни, 22 часа и 8 минути. Победителят в първия сет е спечелил 20 от 27 мача. 

ВИЖТЕ КАК НАДАЛ СТИГНА ДО ФИНАЛА:

ВИЖТЕ КАК ФЕДЕРЕР СЕ ДОБРА ДО МАЧА ЗА ТРОФЕЯ