Омразата и похвалите от българите към Григор, пренебрежението и реваншът

Българският фен е известен критик във всеки един спорт. Родният запалянко винаги много знае и много говори. Хули и обвинява постоянно когато нашите спортисти не се представят добре. Привържениците обаче бързо сменят настроението и мнението си като някой постигне нещо повече в своя спорт.

Такъв случаят и с Григор Димитров и класирането му на 1/2 финал на Аустрелън Оупън. Хасковлията е в страхотна серия от 10 поредни победи и едва 4 загубени сета от началото на 2017 година. Той дори вдигна петата титла в кариерата си.

Sporta.bg реши да се убеди в това. В букмейкърските зали се чуват какви ли не неща относно отбори и спортисти. "Гришо се класира на 1/2 финал, трябва да черпиш", каза възрастен любител на залозите към свои познайник. "Супер мач, ама да черпи той - не аз изкарвам милионите", отвърна му верният другар.

"Гледа ли колко силно игра Григор. Страшен мач", изрече друг страстен фен на спортните залози. "Сега ще играе с Надал, но едва ли ще го бие", добави българският критик.

Хейтът и обидите се сипят като студен дъжд над Димитров от българския фен:

В тази тематика преминаха доста от разговорите между феновете. Никой от тях обаче не припомни на другите как преди няколко месеца всеки плюеше по Димитров заради слабите му резултати и изпадането му чак №40 в ранглистата. От последната титла на Димитров до тази в Бризбейн минаха цели две години и половина. През това време българските критици сипваха какви ли не обиди върху хасковлията. "Само жени са му в главата - не тенис". "Маша му взима душата". "Не става само с какички". Така бе и в родните медии.

Въпросът е защо през този слаб за Димитров период неговите фенове по света не спряха да го хвалят и да му се радват. Плакатите в Китай от години изпълват трибуните в китайските зали - "hajde, Grisho", написано не до там правилно на какъвто и да е език, леко в стил на български тийнейджър с пост в социалните мрежи.

Може би в цялата тази критика, която заля Димитров през годините, има известна доза истина. Самият Григор казва, че се радва, че е минал през всичките тези падения. "Сега съм по-силен и по-уверен от всякога", заяви Димитров след победата над Давид Гофен на 1/4 финала в Мелбърн.

Има я обаче и другата страна на монетата.

Димитров обаче може би натрупа и негативизма на хората към себе си с отношението му към България. През последните години доста скандали се разразиха в родния тенис, които се свързват с неговото име. Отказът му да играе за страната ни за Купа Дейвис (изигра само няколко мача, за да получи право да играе на Олимпиада), му донесе много омраза от българския фен.

И какво направи? Отпадна безславно на Игрите в Рио. Тогава всеки българин гордо го оплю.

Не е само това. Димитров отказа да играе и в първото издание на София Оупън през 2016 година. Българската публика искаше да гледа родния ас на живо, но той не се съгласи.

Гришо си спечели името и на звезда в социалната мрежа. Със стотици снимки, Димитров се хвали редовно къде е и какво прави. Интересен е факта, че звезди от ранга на Новак Джокович също публикуват доста неща в социалните мрежи. Но за разлика от Григор пишат освен на английски и на родния си език.

Към Григор се изсипаха и хиляди обиди, че не говори български и не го знае дори.

Реваншът на Димитров:

Григор реши да направи нещо за майка България. Над 10 000 българи ще запомнят дълго датата 28 ноември 2015 година. Тогава Гришо за пръв път игра пред родна публика. Столичната зала "Арена Армеец" стана център на истински спектакъл по време на демонстративния мач между Димитров и Гаел Монфис. Ден по-рано Гришо зарадва и много деца с урок по тенис. Хасковлията раздаде и стотици автографи на своите почитатели.

"Обичам България и се гордея, че съм Българин!". Това са думите, които Григор изрича след почти всеки мач и в почти всяко интервю където и да е по света от близо половин година насам. Гордо поздравява българите, които го подкрепят на корта, на роден език след двубоите. Разписва българските знамена и публикува снимки с родния трибагреник в социалните мрежи.

В края на 2016 година страхотна новина заля всеки български вестник, сайт и телевизия. "Григор Димитров ще играе на София Оупън 2017!". Тази новина стопли хиляди сърца. Гришо реши - ще играя в София. Е след няколко дни всеки български фен ще има възможността да види Григор на корта в състезателен турнир и то в България. Всеки се надява и моли Димитров да вдигне дори трофея от надпреварата.

Е, може би малкото момче порасна и вече осъзнава, че спортът е за феновете. Сега Димитров се наслаждава на играта и благодари за подкрепата. Време и българският фен да разбере, че това е само една игра и подкрепата към спортиста ще му помогне да се изправи, ако е паднал.

В едно може да сме сигурни. България отново няма да е единна в подкрепата си за Григор утре в 10:30 часа когато играе с Рафаел Надал за място на финала на Аустрелиън Оупън.