Трима срещу един! В Испания сигурни в победата на Надал над Димитров

Испанските медии изписаха стотици статии и хиляди редове анализ за предстоящия полуфинал между техния любимец Рафаел Надал и най-добрия български тенисист Григор Димитров в Мелбърн. Според изданията на Пиренеите Рафа има страхотно предимство и ще стигне до финал, та дори и ще го спечели.

Едни от най-големите медии в Испания захапаха темата за полуфиналистите веднага, след като станаха ясни. Роджър Федерер, Станислас Вавринка, Рафаел Надал и Григор Димитров. Журналистите определиха ситуацията като трима срещу един. Тъй като това са трима тенисисти, които играят бекхенд с една ръка, а техният любимец Рафа играе с два. Надал дори е и левичар. Все пак Федерер и Вавринка играе един срещу друг и ще определят единия финалист.

Статистиките заговориха на испанците и те сметнаха, че за Надал Гришо ще е труден противник, но ще успее да го победи. Цифрите и равносметката говорят, че Рафа има едва 8 загуби от тенисисти, играещи бекхенд с една ръка в турнири от Големия шлем. И то предимно от Федерер. Също така испанските медии лежат на тази страна, че Надал има смазващо предимство над Григор в директните мачове 7:1. Никой от тях обаче не казва, че победата на Димитров дойде в края на миналата година когато хасковлията загатна за страхотната форма, с която стартира тази година.

"Изпълненията с една ръка са лесни за отразяване, но са изключително красиви", казват много от младите специалисти. Треньорите по света вече рядко показват и учат на тази техника. Тъй като играта с една ръка има хиляди недостатъци. Най-големият проблем се оказва натоварването върху китката, тъй като целият спин, сила и точност идват от едната ръка.

Надал пък е левичар. Което със сигурност прави нещата още по сложни за противниците, които цял турнир търсят бекхенд на противника, а при Рафа се набиват на форхенд или обратното.

Букмейкърите дават предимство на Надал. Bet365 определи ставка от 1.44 за победа на Рафа и 2.75 за Григор. Коефициентите сигурно щяха да бъдат още по-малки за успех на испанеца, ако Димитров не бе в серия от 10 поредни победи и едва 4 загубени сета за 2017 година.

Последният мач между двамата в Пекин на 7 октомври 2016 година. Мачът бе доста интересен, след като в първия сет всеки гейм бе пробив. Димитров успя да спечели едва от третия път при свои сервис, а след това затвори сета и при четвъртото си подаване на 6:2. Вторият сет бе по равностоен, но Гришо отново проби и стигна до победата с 2:0.