Разгеле: Гришо най-после се събуди, но в демонстративен мач

снимка: БГНЕС/EPA

След 6 поредни загуби, Григор Димитров записа първата си победа, макар че тя дойде в неофициален мач. Най-добрият български тенисист даде известни поводи за оптимизъм преди Уимбълдън, след като победи 11-ия в световната ранглиста Давид Гофен на демонстративния турнир The Boodles.

Димитров участва и в предишните години на елитната надпревара, а през тази не бе включен в първоначалния списък от участници. В последствие обаче Гришо бе поканен за двубоя с Гофен и сътвори очакваното от публиката зрелище.

Въпреки характера на двубоя обаче двамата тенисисти показаха сериозен тенис и използваха мача помежду си като генерална репетиция преди старта на Уимбълдън, пише Гонг. Все пак Димитров бе този, който "разчупваше" атмосферата със забавни реплики от време на време, а в един момент привика на корта и едно от момичетата, подаващи топката.

Положителното за нас обаче бе фактът, че Гришо демонстрира стабилизирана игра от основната линия, дълбоки бекхенди и добри излизания на мрежата, с които надиграваше своя съперник, който до този момент се радва на великолепен сезон.

Мачът започна с няколко гейма, в които двамата пропуснаха възможности за пробив, но още в тези моменти Григор сякаш бе по-добрият на корта. Пробивът в негова полза дойде в седмия гейм, когато двойна грешка на Гофен значеше 4:3. Още в следващия гейм белгиецът бе близо до изравняване, но Димитров спаси брейкбола. Сетът завърши още в следващия гейм след нова двойна грешка за белгиеца.

Вторият сет също стартира с преимушество за българина, който постигна пробив за 4:2. Той обаче бе моментално върнат, а в крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Гофен надделя със 7:4.

Заради характера на мача победителят трябваше да бъде определен след шампионски тайбрек до 10 точки. А именно в него двамата тенисисти демонстрираха най-доброто, на което са способни, демонстрирайки, че въпреки всичко искат победата.

Григор първи получи предимство, повеждайки с два пробива аванс и 4:1. След 5:2 обаче Гофен взе 6 от следващите 7 точки и така поведе с 8:6. Димитров обаче нямаше намерение да предава мача като в следващите разигравания демонстрира отлично движение, двамата сътвориха няколко маратонски точки, а след супер уинър по правата Григор първи стигна до мачбол при 9:8. Той обаче бе пропуснат, както и следващия на сервис на съперника. Двойна грешка на Гофен за 10:11 осигури нов мачбол на Гришо и този път той бе материализиран. 

Така българинът записа победа за самочувствие и ще влезе в добро настроение на Уимбълдън, където първият му съперник ще бъде квалификант.