Новак Джокович пренаписа историята! Сърбинът с невиждано постижение от половин век след обрат над Анди Мъри (ВИДЕО + СНИМКИ)

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Световният №1 Новак Джокович пренаписа историята на тениса. Сърбинът спечели втория за годината турнир от Големия шлем Ролан Гарос, след като спечели финала срещу Анди Мърии с 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 за малко повече от 3 часа игра на централния корт "Филип Шатрие".

С този успех, Ноле влезе завинаги в историята на мъжкия тенис. Той е едва третият тенисист, след Роджър Федерер и Рафаел Надал, в модерната история на тениса, който печели и четирите титли от големия шлем през кариерата си.

Освен това той се превърна и в първия тенисист от 47 години, който притежава всички титли от Големия шлем, след като спечели Уимбълдън и US Open през 2015, а сега триумфира на Australian Open и Ролан Гарос. 

В първия сет играта на световния №1 не вървеше. Той бе притеснен, ръката му трепваше във важните моменти и очаквано загуби първата част след 3:6. 

След това обаче постепенно Ноле влезе в ритъм и до края на срещата се възползваше от това, за да завърши мача сравнително бързо и за първи път в кариерата си да вдигне Купата на Мускетарите след като четири пъти загуби финалната среща (2012, 2014 от Рафаел Надал и 2015 от Стан Вавринка).

Веднага след победата си, Джокера нарисува сърце в средата на игрището, след което остави ракетата и легна в него, показвайки обичта си към феновете. След това в интервюто той призна:

"Густаво Куертен, знаете, че е шампион тук от 1997, 2000 и 2001 година, ми позволи да копирам неговото дело, за което съм му изключително благодарен."

Първи сет

Oще в първото разиграване се видя, че дългите разигравания не са проблем и за двамата. Световните №1 и 2 си размениха по няколко здрави удара от сновната линия, преди Новак Джокович да нанесе своя удар с къса топка за 0:15. Последва грешка на сервиращия след бекхенд в аут и резултата набъбна до 0:30. За 0:40 феновете на "Филип Шатрие" видяха нещо красиво от ракетата на Джокера. Той първо разтегна максимално опонента си с дълга топка, след което му пусна къса и на края го размина - три шанса за пробив. Секунди по-късно се стигна и до поредна грешка от страна на сервиращия и сърбинът поведе рано с пробив. 

Моментално след това дойдоха и няколко грешки от страна на сръбската тенис звезда, които доведоха от своя страна до три точки за връщане на пробива. Сгрешен бекхенд, недобре премерена къса и завършващ удар на посрещащия помогнаха на Мъри за аванса. Последваха обаче две добри отигравания на Джоко след смаш в близост до мрежата и ас със скорост 195 км/ч намалиха до 30:40. Последва обаче нещо красиво и от британеца. Той пусна идеална къса, а след това с чудесен лоб върна изоставането си - 1:1. Този път британският №1 показа силна игра при свой сервис. Изпълни най-силния си начален удар от началото на турнира - 212 км/ч, направи и ас с 201 км/ч и освен това спечели подаването си на 0, за да стане първият, който печели подаването си в днешния финал - 1:2.

Подаването на Джокера отново не тръгна по начинът, по който той очакваше. Противникът му поведе с 0:30 и бе много близо до нови три точки за пробив, но вместо това Мъри прати топката в мрежата. Последва обаче нов трепет в ръката на сърбина. Той изкара форхенд по диагонала доста в аут и подари две точки за пробив на световния №2. Последва бекхенд в аут от сервиращия и Мъри спечели трети пореден гейм. Статистиката до този момент показваше, че той е направил едва една непредизвикана грешка за сметка на Джоко, който бе с 6. Серията на Анди Мъри продължи, след като спечели сервис гейма си със скорост на светлината, благодарение на двата аса, които записа на сметката си.

В гейм №6 се стигна до равенство, като Джокера отново бе поставен под сериозно напрежение. Първо изоставаше с 15:30, след това мрежата се намеси решително при бекхенд на противника, за да се стигне до 40:40, но в крайна сметка той спечели подаването си за първи път днес - 2:4. За Мъри също не бе лесно да спечели подаването си, водейки с 30:15 и 40:30. Стигна се до равенство след непредизвикана грешка на шотландеца, но в крайна сметка той спечели най-дългия гейм в мача до сега, след три поредни изравнявания на резултата и по този начин запази аванса си от един пробив - 2:5.

И отново проблеми за сърбина, който започна подаването си с изоставане от 0:30, но направи три поредни точки, а с ас сложи точка на спора. По време на паузата между точките, публиката на "Филип Шатрие" постоянно скандираше "Ноле", "Ноле", "Ноле". При 15:0 на централния корт се разрази скандал. Сервис на Мъри бе отсъден в аут, но главния съдия се намеси, отсъждайки в полза на британеца и давайки му точката директно. Това доведе до спор от страна на посрещащия с арбитъра, а сръбската част от публиката освирква решението в продължение на почти минута, пречейки на сервиращия. В крайна сметка обаче британецът спечели и следващата точка за 40:0. Двойна грешка - първата в мача, намали за 40:15, а добре премерен бекхенд по правата затрудни максимално световния №2 и той прати топката в мрежата - 40:30. Нова грешка - този път от ракетата на Джокович, неговата 13 в сета, доведоха нещата до 6:3 и първи сет в сметката на опонента му.

4157105

Втори сет

Вторият сет започна отново с колебания от световния №1. Той сервираше и позволи да се стигне до равенство и дори до точка за пробив, но в крайна сметка след две грешки на Мъри, Джоко спечели подаването си. 

Изненадващо, след силната си игра в първата част, шотландецът показа колебания в подаването си в началото на втората част и това си пролича и в резултата. Джоко се възползва максимално и поведе с 2:0 след няколко поредни грешки на Мъри. Без особени проблеми световният №1 взе второто си подаване и поведе с категоричното 3:0.

4156785

Отново Мъри имаше проблеми на свой сервис. Той изоставаше с 15:40, но с четири поредни точки, спечелени благодарение на силния сервис и грешките на Джокович, се стигна до първи гейм за него в частта. Сърбинът от своя страна отново безпроблемно затвори подаването си, след като позволи на противника да стигне само до една точка - 4:1.

Нови проблеми за Мъри и Ноле стигна до поредни две точки за пробив. Още първата бе реализирана, като през целия гейм той надъхваше публиката, искаше тя да го подкрепя. Това се случи естествено, което му помогна за успешна игра - 5:1. Втората част завърши бързо в сравнение с първата, като сръбската звезда изравни резултата в сетовете след успех с 6:1.

4157106

Трети сет

Третата част започна с нови трудности за Мъри. Той трябваше да открие сета със сервис, като имаше затруднения, но в крайна сметка го спечели - 1:0.

Трудности обаче имаше и за световния №1, на чийто сервис се стигна до 30:30 и 40:40, но след две предизвикани грешки на посрещащия, сърбинът спечели подаването си и изравни резултата. Проблемите за шотландеца обаче отново бяха на дневен ред. Сервис, завършващи удари - нищо не бе на страната му. Очаквано това доведе до поддем в сръбския му опонент и скоро пробивът бе факт - 2:1.

Последва труден гейм и за Ноле. Мъри потърси мигновено връщане на пробива, хвърли много сили, но бекхенд в аут при 30:30 се оказа решаващ, като веднага след това сърбинът изпълни силен сервис и с втория удар завърши разиграването - 3:1. Публиката изригна след завършващия удар, с който Джокович спечели гейм №5, а с това направи и нов пробив. Не добра къса на сервиращия привика световния №1 на мрежата, като там той "върна жеста" на опонента си и с това направи резултата 4:1.

4156827

Британската първа ракета пак бе близо до връщане на единия пробив, след като стигна до 15:40 при три поредни блестящи изяви от дъното на корта. В поредния продължителен гейм се стигна до нова точка за пробив, която бе отразена от Джокера след помощта на мрежата. Последва нови две предизвикани грешки от Мъри и след точно два часа игра резултата бе 5:1. Макар и трудно, Мъри намери сили да запише още един гейм на сметката си, намаляйки до 5:2.

Очаквано третата част завърши в полза на сърбина. При последната точка, при която той водеше с 40:30, последва "аут" след бекхенд на британеца. Главният съдия потвърди решението на лайнсмена, но при видеоповторението се видя, че топката е закачила линията, което за пореден път доказва, че е грешка премахването на ястребово око от турнира.

Четвърти сет

И в тази част световния №1 започна с пробив в подаването на Мъри, с което даде заявка за спечелването на титлата днес.

Пробивът бе затвърден сравнително лесно, след като шотландецът успя да вземе само една точка в подаването на сърбина - 2:0. Въпреки трудния период, в който се намира Мъри от края на първия сет, той намери сили да спечели подаването си и да попречи на противника си да реши мача още преди истинския му край.

С гейм на 0 Джокера успя да запази аванса си от един пробив - 3:1. Мъри отново имаше проблеми в спечелването на подаването си, след като играта на Джокович бе на по-високо ниво. Британецът показваше негативна емоция, с която трудно ще успее да навакса изоставането си. 

Джокович проби за втори път подаването на Мъри и то на 0, но минути по-късно британецът спечели подаването на противника и намали пасива си до 5:3. При 5:4 Джокера стигна до два мачбола, но направи двойна грешка при първата, а веднага след това изкара бекхенд в аут за 40:40. Страхотно отиграване сервис-мрежа доведе нещата до нова шампионска точка за сърбина, като този път нервите на британеца не издържаха и ударът му се оказа в мрежата.

Преди мача

На главния корт "Филип Шатрие", трибуните със сигурност ще бъдат пълни. 14 840 фенове на тениса ще заемат своите места, за да видят кой ще бъде новият крал на Париж след двуседмичната битка в столицата на Франция.

До момента двамата имат изиграни 33 мача по между си, като световният №1 е спечелил в 70% от случаите или иначе казано - 23 сблъсъка, а за британеца остават 10 успеха.

За последно двамата се срещнаха на Мастърс турнира в Рим и то във финала, като втората ракета на света победи Джокера с 6:3, 6:3.