В търсенето на Кариерен Голям шлем: Вече всичко е в ръцете на Новак Джокович

галерия:

снимка: БТА/XINHUA

Рафаел Надал вече не е фактор в тазгодишното издание на Ролан Гарос. Това обаче не се случва за първи път в Париж. Историята помни 2009 година, а именно тогава Роджър Федерер се намираше в абсолютно същата ситуация.

Когато ракета №1 на Швеция Робин Сьодерлинг хвърли бомбата на Ролан Гарос, отстранявайки непобеждавания до тогава Надал в 1/8-финалите, ФедЕкс знаеше, че времето за Кариерен Голям шлем е настъпило. Но нещата не бяха толкова лесни за него.

Всъщност, Ролан Гарос 2009 бе един от най-трудните в кариерата на Маестрото от Базел. В деня, в който стана ясно, че надпреварата за първи път ще има своя нов победител от 2005 година, Федерер губеше с 0:2 сета и бе изправен пред точка за пробив при 4:4 в третата част срещу германеца Томи Хаас.

Играта на Федерер бе безупречна. Той раздаваше форхенди и бекхенди наляво-надясно, но всички в Париж знаеха, че той е притеснен.

Последва успех над Хаас, а в 1/2-финалите носителят на 17 титли от Големия шлем трябваше да изиграе още един петсетов трилър. Той изоставаше с 1:2 сета от Хуан Мартин дел Потро, но в крайна сметка спечели мача, преди да разбие с 3:0 във финала екзекутора на Рафа.

4156877

4156877

Феновете на спорта останаха безмълвни, след като в петък самият Крал на клея обяви, че се отказва от участие заради проблеми с лявата китка. Към момента все още не е ясно състоянието му, но участието му на третия за годината турнир от Големия шлем - Уимбълдън е под въпрос.

През последните месеци играта на Надал значително се подобри, той спечели Мастърсите в Монте Карло и Барселона, което доказа, че той отново е готов за сезона на червено. 

4092442

През последните четири години Надал и Джокович задължително се срещаха, макар и в различна фаза, на турнира в Париж. Тази година обаче всичко ще е различно. За първи път в своята кариера, макар и в последния сезон да бе в значително по-добра форма, Новак Джокович е фаворит за спечелването на Купата на Мускетарите.

За първи път от 2011 година Ноле няма да срещне нито Надал, нито Федерер - хората, които го спряха да спечели Кариерен Голям шлем.

Да, шампионът от миналата година Стан Вавринка, както и най-добрият играч на червено за последните 12 месеца Анди Мъри, са потенциални опоненти, които никога не могат да бъдат отписани.

Всичко обаче е в ръцете на сърбина, Джокович има шанс, който не трябва да изпуска.

4142752