Хубавата Маша гълтала допинг доста над нормите, разкри руският министър на спорта

Мария Шарапова умишлено и съвсем целенасочено е употребявала допинг дълги години. 

Това призна дори министърът на спорта на Русия Виталий Мутко. Той разкри, че съдържанието на забранения препарат мелдоний в кръвта на Хубавата Маша е доста над допустимите норми, което значи редовен прием на тази субстанция.

"Въпросът с Маша е доста сложен. Концентрацията на препарата в пробата е над допустимото. Маша е употребявала препарата с лекарско предписание в продължение на години. Дали ще избегне наказание или не, не мога да кажа. Надявам се, че тя ще бъде върната в спорта", коментира още шефът на руския спорт.

В началото на месец март Шарапова обяви на нарочна пресконференция, че в допинг пробата й е открито забравеноно вещество мелдониум. Пробата е взета по време на Откритото първенство на Австралия.

Руският секссимвол беше отстранена от професионалните турнири считано от 12 март. В специално изявление на Световната антидопингова агенция (УАДА) беше оповестено, че по-малко от 1 микрограм в пробата на даден спортист, дадена до март 2016 г., се явява допустима граница.

По правилата на Международната тенис федерация, решението на трибунала по отношение на санкцията по отношение на спортиста е 14 дни след заседанието.

Максималният срок на дисквалификацията на спортиста е 4 години. Спортистът има право да обжалва санкцията в срок от 21 дни след получаването на решението.