Турнирът в София с похвали от директора на надпреварата в Дубай

снимка: БГНЕС

София е прекрасен град, а организаторите на тенис турнира са си свършили великолепно работата, заяви Салах Талак.

Той е турнирен директор на Dubai Duty free Tennis Championships и първи вицепрезидент по корпоративните комуникации на Dubai Duty Free.

В столицата сега е ВИП гост на турнира Garanty Koza Sofia Open. Ето какво още каза той за надпреварата в София.

Г-н Талак, това е първото ви посещение в София, какви са впечатленията ви?

О, страхотен град. Първото впечатление добих още на летището. Слязохме от самолета и не знаехме какво да правим. Наредихме се за паспортна проверка, но объркахме опашките. Но една жена, с голяма усмивка ни каза, че трябва да отидем на съседното гише. Това ми направи страхотно впечатление. След това излязохме и навсякъде имаше сняг. Но тази сутрин се разходихме из града и останах очарован – толкова красиви сгради! Видяхме Царския дворец, Парламента, Софийския университет. За мен в София има много култура.

Какви са впечатленията ви от турнира тук?

За тези два, максимум три месеца, мисля, че организаторите са свършили страхотна работа. Великолепно е всичко.

Имате ли някакви съвети към организаторите за следващите издания?

Казах на турнирния директор на Garanti Koza Sofia Open Ерхан Орал, че ви е нужна тийзър реклама. Да има очакване, да се появяват снимките на големите имена, които идват.

Защо Dubai Duty free даде лиценза си от Загреб на София?

Виждали сме много големи градове. Но от АТР настояха турнирът да остане в Европа. Затова след Загреб избрахме България. Не е далеч от Загреб, всъщност всичко е много близо в този регион. А София е страхотен град с много култура и тенисисти.

Каква е вашата тайна, за да бъде избран турнирът в Дубай най-доброто състезание на ATP World Tour 500 11 пъти?

Мисля, че направихме много. Преди всичко не гледаме на турнира като на комерсиално мероприятие. За нас това е чиста реклама на града ни и на нашето летище. Освен това обръщаме много внимание на детайлите. Направихме турнира си много гостоприемен, силно ориентиран към семейството, много релаксиращ. Разположението ни също е добро. Играчите обичат да идват в Дубай. За тях е като ваканция и им харесва. Затова построихме петзвезден хотел, който е много удобен, имаме 11-12 ресторанта в района. В организацията е включен целият екип на Dubai Duty Free от 700 души. Това са приятелски настроени професионалисти. Всъщност се грижим за всички още от пристигането им на летището.

Как се роди идеята за демонстративния мач между Андре Агаси и Роджър Федерер на площадката за хеликоптери на хотел Бурж Ал Араб през 2005 г.?

Идеята беше моя и на Барат Годкинд. Първо го направиха с Тайгър Уудс. Тогава се замислихме: „А защо не направим истински тенис корт на площадката?“. И го построихме, всъщност той не е толкова малък, колкото изглежда (б.а. – височината на площадката е 211м , а размерът на затревеното игрище 415 кв. м). Беше две трети от размерите на истинския тенис корт. Отне ни месец да убедим Агаси и Федерер. Както знаете, Андре има фобия от високо, но ни каза: „Ако Роджър се навие, ще участвам и аз.“ След събитието ми се обадиха и ми казаха: „Ей, момчета, обиколихте половината планета с този мач“. Всичко ни струваше 25 000 долара. Но приходът ни беше 26,5 милиона долара. Беше невероятен ПР! И дори сега, 11 години по-късно, продължаваме да говорим за това събитие с вас.

Какво да очакваме от турнира в Дубай тази година?

За съжаление ще ни липсва шампионът Роджър Федерер. Но когато става дума за здравето, няма нищо по-важно. Желая му бързо възстановяване!

Но пък за първи път ще дойде Стан Вавринка. Мисля, че ще се получи страхотно състезание с него и Джокович. Новак е печелил турнира четири пъти. Мисля, че в момента е на върха на спортната си кариера и според мен може да спечели и четирите титли от Големия шлем. Подготвили сме и някои изненади за играчите по време на състезанието и на партито, което започва на 22 февруари".