Новак Джокович не остави шансове на Анди Мъри и триумфира с рекордна шеста титла в Австралия (ВИДЕО)

снимка: БГНЕС/EPA

Новак Джокович е новият стар шампион от първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open, след като световният №1 се наложи над Анди Мъри с 6:1, 7:5, 7:6 (3). Това е втора титла за Джокович от началото на сезона след успеха му в Доха по-рано през годината. Освен това той завоюва и 11-та титла в турнири от Големия шлем.

Големият рекорд, който Ноле постави бе спечелването на 6-та титла на турнира в Мелбърн - никой друг тенисист не е постигал подобно нещо, като в Оупън Ерата с по 4 титли могат да се похвалят Андре Агаси и Роджър Федерер.

Джокера бе истински господар на "Род Лейвър Арина" през целия двубой, и въпреки че загуби два пъти подаването си, той направи от своя страна пет пробив.а 

Освен това остави 7 аса, 31 уинъра и 41 непредизвикани грешки, докато Мъри остави в статистиката 12 директни точки от сервис,40 печеливши удара и 65 грешки.

Негативната серия на Мъри на турнира в Австралия продължава, след като днес той загуби своя пети финал в Мелбърн, но намери сили при награждаването да се пошегува с това споделяйки "Да и преди съм бил в ситуацията, в която съм сега."

Първи сет

Малко изненадващо, срещата започна с по-слаба ига на Новак Джокович, който имаше предимството да сервира. Стигна се и до първа точка за пробив при 30:40, която бе отразена с уинър от форхенд от Ноле. В крайна сметка след 5 минути игра, сервиращият спечели подаването си и откри резултата във финала. Веднага след това обаче и Анди Мъри имаше проблем при своето подаване. Той спечели първата точка, но след това се стигна до 15:40, а с двойна грешка британецът предаде подаването си.

Със светкавичен сервис гейм след това, световният №1 затвърди направения пробив и си осигури комфортен аванс - 3:0. След грешки от страна на шотландеца се стигна до нови точки за пробив пред посрещащия. В крайна сметка Мъри пресили своя бекхенд, който излезе в аут и това значеше втори пробив за 4:0. Статистиката след този гейм показа, че от началото на срещата Ноле е спечелил 18 точки, а противникът му едва 6.

Всичко вървеше прекрасно за сръбският тенисист, който с изключение на първия си сервис гейм, печелеше подаването си без проблем. Така стана и в последната част за този сет, в която той изпълняваше начален удар - лесен развой на нещата, който води до 5:0. В крайна сметка Мъри изигра един силен, различен гейм в първия сет, което му помогна да отърве "геврека". Британецът направи ас, показа добра игра от основната линия, както и солидна защита, за да запише името си в резултата.

След един доста продължителен седми гейм, в който Мъри имаше точка за пробив, Джокович в крайна сметка излезе победител, като с това спечели и първия сет с 6:1.

Втори сет

Втората част от срещата започна много трудно за Анди Мъри, който трябваше да забрави миналия сет и да стартира на чисто. Пролича си стабилността в играта му и след две дълги разигравания, той в крайна сметка спечели подаването си. Последва лесен гейм за сърбина, с който той изравни резултата.

Третият гейм от този сет продължи 12 минути. Британският №1 трябваше да отрази четири точки за пробив, като в крайна сметка показа борбеността си и с два аса в края отново взе лек превес в сета - 1:2. За разлика от своя опонент, Джокович лесно спечели подаването си и възстанови равенството.

При третия гейм, в който сервираше, Мъри нямаше проблеми, като лесно поведе с 30:0 след два мощни сервиса, а последната точка бе истинско зрелище за феновете на "Род Лейвър Арина", след като и двамата тенисисти бяха на мрежата, но в крайна сметка британецът спечели разиграването. Поредният маратонски гейм бе при сервис на лидерът в световната ранглиста, който в крайна сметка спечели подаването си след две поредни грешки от бекхенд на Мъри.

В така важния седми гейм на сета Джокович успя да стигне до точка за пробив, след като противникът му направи ненужна двойна грешка, а след това допусна и бекхендът му да спре в мрежата, за да се стигне до 30:40. След поредното дълго разиграване от дъното на корта, нова непредизвикана грешка на сервиращия доведе до загуба на подаването му. 

Новак Джокович стартира с трудности в подаването си след направения пробив. Мъри водеше в резултата през целия гейм, като в крайна сметка стигна до 30:40 и с добре премислено излизане на мрежата върна допуснатия пробив и изравни за 4:4. Последва мощно начало на гейма за британеца, който стартира с два аса. Последва обаче изравняване, а след супер ретур на Джоко, той стигна до точка за пореден пробив, която бе контрирана с нов ас. След нови 10 минути на корта, британецът в крайна сметка измъкна подаването си. Той трябваше да спаси две точки за пробив, но в крайна сметка се измъкна от деликатната ситуация и взе подаването си за 4:5.

Този път про подаването си сръбският тенисист имаше по-малко затруднения, като отното се стигна до 30:30, но последваха две поредни точки за сервиращия и той измъкна подаването за 5:5. В 11-я гейм на втория сет Мъри поведе с 30:0 и 40:15, но допусна изравняване след маратонско разиграване с 36 удара. Последва добре премерен удар от воле за световния №1, който му донесе точка за пробив, която бе реализирана след бекхенд в аут на сервиращия.

Джокович получи шанс да сервира за сета и въпреки че направи две двойни грешки, той в крайна сметка спечели подаването си, а с това и поведе с 2:0 сета.

Трети сет

И тази част започна с проблеми в сервиса на Мъри, който още в откриващия си гейм даде шанс на сърбина да пробие. Джокера от своя страна не се поколеба и поведе в резултата още в началото. Веднага след това поставеният под №1 спечели подаването си на 0 и затвърди за 2:0.

Послева нов труден сервис гейм за представителя на Шотландия, той позволи да се стигне до 30:30, но в крайна сметка с два мощни сервиса спечели първи гейм в третия сет. На свой ред Мъри получи точка за пробив, която обаче бе отразена, а след това две поредни точки на Ноле му гарантираха водачество с 3:1.

Отново сервис гейма на Мъри бе спечелен трудно от него, след като Джокович стигна до 30:30, но сервисът "се притече" на помощ на британеца, с което той запази изоставането си само с един пробив. Леки колебания в подаването на Ноле доведоха до две точки за пробив. При първата той се измъкна, но британецът се възползва от втория си шанс и изравни - 3:3.

За първи път от началото на сета световният №2 нямаше проблем, когато трябваше да сервира и отново излезе напред в резултата с 3:4. Джокович постепенно сякаш започна да допуска повече грешки, което допълнително мотивира противникът му. 5-кратният шампион в Мелбърн обаче се измъкна от 15:30, за да спечели подаването си.

Втори сервис гейм подред бе спечелен сравнително лесно от британеца, което принуди Джокович да сервира за оставане в третия сет. Последва обаче също толкова лесен гейм и за Ноле - 5:5.

Последният сервис гейм на Мъри в този сет бе спечелен отново максимално бързо, с което той си спечели поне тайбрек в тази част. Сърбинът поведе лесно с 40:0, допусна намаляване на аванса си до 40:30, но бекхенд в аут на Мъри доведе нещата до тайбрек.

Дългият гейм на третата част започна с двойна грешка на шотландецът, а ас на Джокера и ретур в мрежата доведоха до 3:0. С добре пласиран сервис Мъри намали до 3:1, но последва втора двойна грешка, а след ас на Джоко се стигна до 5:1 и смяна на полетата. След бекхенд в аут на британецът се стигна до пет мачбола. Първият бе спасен с ас от ракетата на световния №2, а при втората сърбинът изкара своя форхенд в аут - 6:3. С ас обаче Джокович сложи точка на спора в срещата и спечели 11 титла от Големия шлем в кариерата си и шеста на кортовете в Мелбърн.

Предстои развръзката на Australian Open, като Джокович и Мъри ще представят сблъсък №31 помежду си. Историята определено е в полза на Ноле, който към момента е с баланс 21/9 срещу Мъри.

Освен това в последните 15 мача между тях, британецът е спечелил едва две срещи. За последно те се изправиха един срещу друг финалния Мастърс в Париж, където Джокера се наложи с 6:2, 6:4.

Тази среща също ще бъде и своебразен реванш за световния №2, който миналата година бе победен на финала от сърбина с 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 6:0.

Мъри всъщност няма успех над днешния си опонент, що се касае до мачове на Australian Open. Tе са играли на кортовете в Мелбърн още и през 2013, когато отново лидерът в класацията победи с 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2.

Двамата топ тенисисти имат битки на "Род Лейвър Арина" и през 2011 и 2012, а безпроблемни победи тогава записва отново Джокович, съответно 6:4, 6:2, 6:3 и 6:3, 3:6, 6:7 (4), 6:1, 7:5.