Безупречен Григор Димитров в първия ден на Australian Open

снимка: БГНЕС/EPA

Най-добрият български тенисит Григор Димитров започна участието си на първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open с трисетова победа над италианския ветеран Паоло Лоренци след 6:3, 7:6 (8), 

Срещата започна зле за българина, който пресили своя бекхенд и бе пробит за 1:0, веднага след това обаче хасковлията съумя да се върне в сета изравнявайки за 1:1. При 4:3 в своя полза Гришо направи нов пробив, а след това и с отлична игра на мрежата при свой сервис успя да затвори сета след 6:3. 

Втората част започна със силни сервис геймове на двамата и това се запази до края на частта, като нито един от двамата не съумя да спечели подаването на противника. Българският тенисист имаше точка за пробив рано в сета, но не се възползва от нея и това доведе до тайбрек. В дългия гейм двамата продължиха със стабилна игра, която се запази до 3:3, когато те размениха полетата. Две грешки на Гришо позволиха на Лоренци да стигне до два сетбола при 6:4, но два поредни уинъра на 28-я в света спасиха сета. При 8:8 италианецът от своя страна допусна грешка, а веднага след това Гришо бе достатъчно агресивен, за да спечели още една точка и да поведе с 2:0 след 10:8.

Третият сет започна като първия - ранен пробив за Лоренци. При 2:3 българинът върна пробива в подаването си, след това сервира за 4:3 и отново показа добра игра от основната линия за втори пореден пробив - 5:3. В последния гейм от срещата Димитров нямаше проблем, поведе с 40:0, а след това спокойно затвори частта, а с това и мача с 3:0 в своя полза.