Първи финал за 2016-та за Григор Димитров (обновена + видео)

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Григор Димитров ще направи възможно най-добрата тренировка за предстоящия първи турнир от Големия шлем за 2016-та – Australian Open – след като се класира на финала на тенис надпреварата в Сидни.

Въпреки натоварената си програма, продиктувана от дъждовете в австралийския град, Гришо свърши работата си перфектно и след като първо довърши Александър Долгополов в отложения мач от четвъртфиналите, само два часа по-късно излезе отново на корта, за да пребори Жил Мюлер.

Димитров спечели двете си подавания срещу Долгополов, за да фиксира крайното 4:6, 6:3, 6:4 в своя полза, а малко по-късно се изправи срещу представителя на Люксембург в полуфиналите. Мачът също бе прекратен заради дъжд при 2:1 за българина, но за далеч по-кратко време.

Димитров спечели първия сет с 6:2, а във втория, въпреки редица впечатляващи отигравания, битката бе пренесена в тайбрек. Гришо направи ранен мини-пробив за 3:1 в 13-ия гейм и спокойно довърши съперника си, за да узакони класирането си на финал за първи път през 2016-та година.

Тя засега се оказва далеч по-успешна за Димитров в сравнение с разочароващата 2015-та, защото преди седмица той стигна 1/4-финалите в Бризбейн, където отстъпи в три сета (за първи път спечели сет) срещу гения Роджър Федерер.

Във въпросния турнир обаче Гришо елиминира Виктор Троицки, с когото ще спори за титлата в Сидни – сърбинът елиминира Теймураз Габашвили в другия полуфинал в Сидни с 3:6, 6:4, 6:4.

„Много работа днес, много трудно ми беше заради условията, но това е част от играта. Щастлив съм, разбира се, защото си свърших работата и отивам на финала“, коментира накратко Григор след края на срещата с Жил Мюлер.

4152476

41524774152475

Източник на статистиката: Официален сайт на АТР