Безгрешен Джокович спря устрема на Надал и е на финал в Лондон

снимка: БГНЕС/EPA

Новак Джокович е първият финалист във финалния турнир от сериите Мастърс в Лондон, след като спечели с 6:3, 6:3 срещу Рафаел Надал. Това бе мач №46 между двамата, като те вече имат по 23 победи. 

В цялата среща сръбският тенисист не допусна нито един пробив, като дори не позволи на противника да стигне до точка за пробив. От своя страна самият той направи точно по един пробив в двата сета и до края задържа преднината си и спечели двубоя.

Във финалната среща утре той ще срещне победителя от другия 1/2-финал. От 22:00 часа днес един срещу друг се изправят швейцарците Роджър Федерер и Стан Вавринка.

Първи сет

При жребия Джокович спечели и избра да сервира. Той обаче спечели трудно сервис гейма си, тъй като Надал го затрудняваше на всяка точка. Испанецът стигна дори до 30:30, но нямаше сили за повече. Два добри сервиса от ракетата на Джоко му помогнаха да поведе - 0:1. Точно обратното се случи на подаването на испанеца. Ноле не даде абсолютно никакъв шанс на сервиращия и осъществи първи пробив, при това на 0.

Последва нов труден гейм за световния №1, но той отново намери начин да се измъкне и затвърди пробива си - 0:3. Надал отново имаеш проблем на свой сервис, но в крайна сметка спечели първия си гейм в мача - 1:3.

Джокера загуби първата точка в третото си подаване, но след това безпроблемно стигна до 40:15. Грешка от бекхенд от ракетата на сервиращия направи 40:30, но прекрасен лоб му спечели гейма - 1:4. Надал постепенно заигра по-добре и сравнително лесно успя да спечели сервис гейма си след гейм на 15, но пробивът на Джокович все още му гарантираше спокойство - 2:4.

Джокович без затруднение се приближаваше към спечелването на първия сет в първия 1/2-финал, след като спечели подаването си на 0 - 2:5. Надал бързо намали, когато сервираше, но безпроблемен сервис гейм за поставения под №1 в турнира му гарантира победа в първия сет след 3:6.

Втори сет

Вторият сет започна трудно за носителя на 14 титли от Големия шлем. На негов сервис се стигна до 0:30, а след това и изравняване. Последва точка за пробив пред Джокович, която бе отразена с ас и нови две точки за испанеца за 1:0. Сърбинът от своя страна спечели своето подаване без никакви затруднения и без да дава точка на противника - 1:1.

Трудните сервис геймове за Надал продължиха, но въпреки това той успя да спечели и второто си подаване в сета, за да поведе с 2:1. И отново - лесен сервис гейм за Ноле и ново равенство - 2:2.

При третия си опит да спечели подаването си обаче, левичарят от Манакор се пропука и след дълго и изтощително разиграване загуби сервис гейма си и Джокович излезе напред в резултата - 2:3. Въпреки че загуби първата точка в подаването си, световният №1 не допусна изненада и затвърди току що направения пробив и поведе с 2:4.

Надал съумя да намали резултата след мощни удари от дъното на корта, но Джокович също не остана по-назад и спечели подаването си за 3:5.

Джокович претърпя загуба с 2:0 сета от Роджър Федерер в своята група и за това остана на второ място, което му отреди битка с победителя от другата група, където бе именно Надал. 

Матадорът постигна три победи, като надделя с по 2:0 над Анди Мъри и Стан Вавринка и с 2:1 над сънародника си Давид Ферер.

Джокович пък победи Кей Нишикори и Томаш Бердих, но загубата от Федерер му коства първото място в групата.