Нишикори озори Федерер, но само толкова

снимка: БГНЕС/EPA

Шесткратният шампион от Финалния турнир на АТР, провеждащ се в Лондон, Роджър Федерер спечели третата си победа в груповата фаза на тазгодишното издание на бляскавото събитие. Швейцарският ас се справи трудно със съпротивата на Кей Нишикори и го надви с 2:1 сета, като на два пъти японецът изравняваше резултата от 1:4 изоставане, но само във втория сет успя да надделее.

Федерер, който вече си бе осигурил участие на полуфиналите, поведе със 7:5, след което изненадващо допусна обрат от 4:1 до 4:6, като за втория пореден пробив на съперника си швейцарецът направи изумителна грешка, пращайки в аут елементарно воле при мрежата пред празен корт.

При 4:1 в третия сет Нишикори отново изравни резултата, но Федерер не допусна изненада и спечели следващите два гейма, за да затвори мача в своя полза 6:4 и трети успех за швейцареца в груповата фаза. Така ФедЕкспрес ще прибави поне 600 точки към актива си в световната ранглиста, след като всяка победа преди финала се „отплаща“ с 200 пункта.

Федерер преследва седмата си титла през сезона, която ще бъде и най-сериозната му за 2015-та и може да го върне на втора позиция в световната ранглиста тъкмо за завършване на годината. Това обаче зависи от представянето на Анди Мъри, който в момента е втори, но се нуждае от поне още една победа в Лондон, за да завърши за първи път в кариерата си календарна година на подгласническото място.

Така Федерер се класира на полуфиналите като убедителен лидер в групата си след трите победи, като ще очаква втория в класирането от другата група – това може да бъде именно Анди Мъри, освен ако Рафаел Надал не направи неочаквана грешна стъпка.