Бекер шокира Гришо в Куала Лумпур

снимка: БГНЕС/EPA

Григор Димитров загуби 1/4-финалния си мач от турнира в Куала Лумпур от сериите АТР 250. Българинът бе надигран в два сета от германеца Бенямин Бекер с 6:4 и 7:6 (3). Сънародникът ни пропусна шанс да играе 1/2-финал в Малайзия, след като се "развихри" във втората част и поведе с 5:2, но в крайна сметка изпусна възможностите си и отпадна от надпреварата.

Срещата започна безпроблемно за хасковлията, който стартира с ас, а след това лесно спечели и подаването си, като позволи на противника му да вземе само една точка. Във втория гейм в срещата отново сънародникът ни стартира по-добре и успя да дръпне с 15:30, но последва обрат на Бекер за 1:1.

В третия гейм нещата тръгнаха по-добре за №74 в света, който взе откриващата точка, но след това Гришо си помогна със своя сервис, за да вземе следващите 4 поредни точки и отново да излезе напред в резултата - 2:1. Отговорът на германеца бе мигновен и той изравни без да позволи на най-добрия ни тенисист да запише точка.

В петия гейм играта на световния №19 не се получи и въпреки че спаси две точки за пробив, в крайна сметка той не успя да опази подаването си - 2:3. Следващата част бе най-интересната в двубоя, като двамата пропуснаха възможности да спечелят гейма, но в крайна сметка германецът се оказа по-концентриран и увеличи аванса си.

Последва стабилен сервис гейм на Григор, който доведе до 3:4. Веднага след това българинът отново пресира в търсене на изравняване. От 30:0 успя да изравни, но с два мощни сервиса на Бекер геймът приключи в негова полза.

Деветият гейм бе труден за хасковлията, но в крайна сметка след няколко дълги разигравания, той успя да го измъкне и отново да се доближи в резултата до противника си. Без да бъде притесняван, световният №74 успя да спечели подаването си в 10-я гейм и да поведе в резултата след 6:4.

Втората част започна подобно на първата, с лесен сервис гейм на сметката на хасковлията. Подобно на българина, и германецът бе убедителен в подаването си и изравни - 1:1.

След добра "порция" сервиси и отличен форхенд по правата, българинът отново се озова напред в резултата - 2:1. След пореден успорван гейм, сънародникът ни стигна до точка за пробив при 30:40, но този път притисна опонента си, който в крайна сметка сгреши - 3:1.

Поскедва бърз гейм на сметката на №19 в света и 4:1. Отново последва оспорван гейм, но този път германецът успя да "вземе" подаването си и да намали изоставането до 4:2. Отново сервисът бе оръжието, което помогна на Гришо в седмия гейм на втората част, когато българинът се доближи само на гейм от изравняването на сетовете. 

Григор имаше своите шансове да направи и втори пробив в сета, но не успя да ги реализира и в крайна сметка Бекер намали до 5:3. За изненада обаче сънародникът ни се провали в опита да изравни сетовете и Бекер проби за 5:4. В крайна сметка сънародникът ни впрегна всичките си сили в следващия гейм и стигна до 15:40 при подаването на Бекер. Последния обаче на два пъти се измъкна от опасни ситуации и в крайна сметка върна равенството - 5:5.

Българинът отново излезе напред в резултата след силен сервис гейм - 6:5. И нов сервис гейм за сервиращия доведе до тайбрек. Там резултатът бе равен до 3:3, когато германецът реализира три поредни точки за 6:3, след което с мощен сервис спечели и мача с 6:4, 7:6 (3).