За първи път от 10 години – без титла за Надал

снимка: БТА/AP

Рафаел Надал отпадна шокиращо в третия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис – US Open – след като допусна обрат от 2:0 сета срещу италианеца Фабио Фонини. Матадора поведе с 6:3, 6:4, но бе сразен в следващите три части с 6:4, 6:3, 6:4 и съответно елиминиран след драма, продължила три часа и 46 минути и приключила след 01:00 часа сутринта местно време.

Двубоят се оказа исторически по много показатели – най-важният от тях е, че за първи път от 2004 година насам Надал приключва сезона без нито една титла в турнирите от Големия шлем. Обикновено дори когато испанецът няма успехи в Австралия, на Уимбълдън или в САЩ, той триумфира в любимия си „Ролан Гарос“, но сега дори това не му се удаде.

Надал напусна Australian Open на четвъртфинал след поражение от Томаш Бердих, след това на същата фаза бе сразен от Новак Джокович на „Ролан Гарос“, а на Уимбълдън отпадна още във втори кръг след загуба от Дъстин Браун.

За първи път от 2005 година Надал бива елиминиран толкова рано от US Open – тогава той губи от любимеца на домакините Джеймс Блейк също в трети кръг. Загубата от Фонини слага край на впечатляващата серия от 151 победи за Матадора, когато той повежда с 2:0 сета и също така маркира първото му поражение след такъв обрат в турнир от Големия шлем.

Също така италианецът стана третият тенисист съумял да надиграе Надал три пъти в даден сезон. Преди това подобно нещо са реализирали Роджър Федерер (2007) и Новак Джокович (2009, 2011, 2013). В пет сета победа над Рафа имат само Федерер, Джокович, Лейтън Хюит и Лукаш Росол.